Eveniment

Cu ce vine nou legea energiei: criterii stricte pentru membrii ANRE, liberalizarea preţurilor din toamnă şi contoare inteligente

Cu ce vine nou legea energiei: criterii stricte pentru membrii ANRE, liberalizarea preţurilor din toamnă şi contoare inteligente

Autor: Roxana Petrescu

20.03.2012, 00:06 1574

Contoare inteligente care pot da in­formaţii în timp real privind consumul şi preţul energiei, liberalizarea preţurilor chiar de anul acesta pentru consumatorii non-casnici sau impunerea anumitor criterii pentru angajaţii aflaţi în conducerea ANRE sunt doar câteva dintre prevederile documentului aprobat de Guvern.

Începerea liberalizării pieţei de energie electrică, unde acum aproape jumătate dintre consumatori iau electricitatea la un preţ reglementat, este una dintre cele mai importante schimbări, în ultimii ani acest subiect nelipsind din discursurile companiilor străine din domeniu.

"Furnizarea de energie electrică în condiţiile reglementate se realizează pentru asigurarea alimentării cu energie electrică până la data de 31.12.2013 pentru clienţii non-casnici, respectiv până la data de 31.12.2017 pentru clienţii casnici. Calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate pentru clienţii finali cu începere de la data de 1.09.2012 pentru clienţii non-casnici, respectiv de la data de 1.07.2013 pentru clienţii casnici se stabileşte ţinând seama de posibilele efecte negative ale eliminării preţurilor reglementate astfel încât acestea să fie cât mai puţin resimţite de clienţi", se arată în document.

Sfârşitul tarifului reglementat, în etape

Astfel, pentru clienţii non-casnici elimi­narea tarifelor reglementate va avea loc în şase etape, în timp ce pentru consumatorii casnici procesul se va întinde pe parcursul a zece etape. Practic, treptat furnizorii de energie vor cumpăra un anumit procent de electricitate din piaţa concurenţială. Potrivit calculelor ZF, în prima etapă de liberalizare, din iulie 2013, creşterea facturilor ar putea fi de circa 1% pentru populaţie, în timp ce pentru non-casnici scumpirile ar putea fi de circa 2% chiar din toamna acestui an.

Cu toate acestea, până în 2017, preţul energiei s-ar putea dubla pentru că aici va fi inclus impactul schemelor de sprijin pentru energia verde sau costurile privind achiziţia certificatelor de CO2. Autorităţile îşi iau însă şi o plasă de siguranţă în faţa scumpirilor viitoare. Astfel, Guvernul la propunerea ANRE poate limita creşterea excesivă a preţurilor sau le poate bloca pentru o perioadă de maxim 6 luni, perioadă care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni.

Măsura poate fi luată însă numai în cazul unor dezechilibre majore între cerere şi ofertă şi disfuncţionalităţi evidente ale pieţei de energie electrică, după cum se arată în proiectul legii.

Contorul inteligent, până în 2020

Odată cu liberalizarea treptată a preţului energiei electrice, până în toamna acestui an, ANRE va evalua impactul implementării sistemelor de măsurare inteligente. Aceste contoare inteligente ar trebui să-i permită consumatorului de energie să ştie în orice moment al zilei câtă energie consumă şi la ce preţ.

"În situaţia în care prin evaluarea prevăzută se constată că implementarea sistemelor de măsurare inteligente este avantajoasă pentru funcţionarea pieţei de energie, ANRE aprobă un calendar de implementare pe o perioadă de maximum 10 ani a sistemelor de măsurare inteligente astfel încât cel puţin 80% dintre clienţi să dispună de sisteme de măsurare inteligente până în 2020", se mai arată în textul legii.

CV pentru ANRE

Dincolo de aspectele care ţin de liberalizarea pieţei de energie electrică, noua legislaţie introduce criterii pentru numirile la conducerea ANRE şi pentru selecţia celor care se ocupă de aprobarea reglementărilor în domeniul electricităţii şi al gazelor naturale.

Astfel, preşedintele şi vicepreşedintele ANRE sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea guvernului, man­datul lor având o durată de 6 ani.

Membrii comitetului de reglementare al ANRE, format din preşedinte, vicepreşedinte şi 5 consilieri de reglementare din cadrul ANRE, vor avea mandate cuprinse între 5 şi 7 ani şi este obligatoriu ca ei să aibă o experienţă profesională relevantă de minim 5 ani în sectorul energiei electrice, al gazelor naturale, al mediului de afaceri sau în activitatea de reglementare.

Transelectrica, la alt minister

Potrivit expunerii de motive pentru proiectul de lege al energiei, operatorul de trans­port, în acest caz Trans­electrica, ar urma să fie trecut în portofoliul unui alt minister, în contextul în care acum Ministerul Economiei este pro­prietarul şi produ­cătorilor de energie, şi al mai multor companii de fur­nizare a electri­cităţii.

"Pentru trans­punerea in­te­grală a preve­derilor referitoare la independenţa ope­ratorului de transport şi de sis­tem este ne­cesară desemnarea a două organisme pu­blice distincte, de exemplu două ministere, care să exercite controlul separat, pe de o parte, asupra operatorului de transport şi sistem, şi pe de altă parte asupra producătorilor şi furnizorilor de energie", se arată în expunerea de motive.

Ce noutăţi aduce legea energiei

  • Membrii comitetului de reglementare din ANRE, adică oamenii care fac regulile pentru piaţa energiei, vor avea mandate între 5 şi 7 ani şi trebuie să aibă studii superioare, dar şi o experienţă profesională relevanţă de minim 5 ani în sectorul energiei electrice, al gazelor naturale sau în activitatea de reglementare.

  • Calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate pentru clienţii finali va începe de la 1.09.2012 pentru non-casnici şi de la 1.07.2013 pentru populaţie.

  • Furnizarea de energie electrică în condiţii reglementate se realizează până la data de 31.12.2013 pentru clienţii non-casnici, respectiv la data de 31.12.2017 pentru populaţie.

  • Guvernul la propunerea ANRE poate limita creşterea excesivă a preţurilor sau le poate bloca pe o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită pentru durate de câte cel mult trei luni, în cazul unor dezechilibre majore între cerere şi ofertă.

  • Până în toamnă, ANRE va analiza impactul introducerii contoarelor inteligente de energie, instrumente care-i pot spune unui consumator preţul şi cantitatea de electricitate consumată în timp real. Până în 2020, 80% dintre clienţi ar putea avea astfel de contoare.

  • Transelectrica ar urma să treacă în portofoliul unui alt minister, în contextul în care Ministerul Economiei controlează producătorii de energie şi unele companii de furnizare.

Sursa: Expunerea de motive şi proiectul de lege privind energia electrică şi organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO