Eveniment

Cu două depozite ecologice nefuncţionale, judeţul Suceava nu mai are unde duce gunoaiele

Cu două depozite ecologice nefuncţionale, judeţul...

Autor: Raluca Lazaroi

22.02.2019, 21:43 596

Autorităţile din judeţul Suceava au declarat „stare generatoare de situaţii de urgenţă”, în condiţiile în care judeţul are două depozite ecologice dar ambele sunt nefuncţionale, iar 5 depozite temporare sunt pline. 

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, convocat de prefectul Mirela Adomicăi, a adoptat, marţi după-amiază, o hotărâre privind “starea generatoare de situaţii de urgenţă”, cerând Consiliului Judeţean să dea în folosinţă, în regim de urgenţă, depozitul ecologic de deşeuri de la Moara.

Suceava are două depozite ecologice finalizate, însă niciunul nu funcţionează, gunoaiele fiind depozitate în 5 gropi temporare, care sunt pline.

Autorităţile avertizează că lipsa spaţiilor de depozitare a deşeurilor poate avea un impact negativ asupra sănătăţii populaţiei şi poluării mediului înconjurător.

„Am constatat starea generatoare de situaţii de urgenţă şi am stabilit că vom înainta către Consiliul Judeţean această hotărâre pentru a face demersurile necesare. Fiind constatată această stare generatoare de situaţii de urgenţă, prin hotărâre Consiliul Judeţean să oficializeze încredinţarea temporară către un operator până la finalizarea contestaţiilor în instanţă. Există pericol pentru sănătatea populaţiei dacă se perpetuează depozitarea pe cele cinci depozite neconforme pentru că deja s-a depăşit capacitatea autorizată pentru depozitarea deşeurilor. Aceste depozite temporare trebuie autorizate pentru o perioadă de maxim 12 luni, iar în judeţul Suceava ele funcţionează deja de şase ani şi aceasta este starea de generatoare de situaţii de urgenţă”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, prefectul judeţului Suceava, Mirela Adomnicăi.

În judeţul Suceava au fost amenajate două depozite ecologice, unul la Moara, finalizat în urmă cu trei ani, dar care nu a putut fi dat în folosinţă deoarece nu a fost stabilită deocamdată firma care să se ocupe de activitatea depozitului, rezultatele licitaţiei fiind contestate şi la Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor şi în instanţă.

Totuşi, ca urmare a deciziei luate marţi de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Consiliul Judeţean Suceava poate să delege temporar serviciile de operare companiei care a fost declarată câştigătoare în urma licitaţiei.

În judeţul Suceava mai există încă un depozit ecologic, construit în Pasul Mestecăniş, care a fost finalizat la începutul acestui an, însă nici acesta nu poate fi folosit întrucât sătenii din zonă au acţionat în judecată Consiliul Judeţean, iar Tribunalul Suceava a suspendat autorizaţia de construire a depozitului, dosarul fiind înaintat pentru soluţionare Curţii de Apel Iaşi.

Consiliul Judeţean Suceava a accesat o finanţare europeană de 64 de milioane de euro Programul Operaţional Sectorial – Mediu, proiect ce presupune construirea a două depozite ecologice (la Moara şi la Pojorâta, în Pasul Mestecăniş), 5 staţii de transfer, un sistem de colectare selectivă a deşeurilor pentru fiecare localitate, precum şi închiderea depozitelor urbane neconforme existente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO