Eveniment

Cu un PIB de 218 mld. de euro, România este pe locul 13 în Uniunea Europeană, puţin mai sus faţă de Cehia, dar sub Finlanda sau Danemarca, ţări cu mai puţin de 6 milioane de locuitori

Cu un PIB de 218 mld. de euro, România este pe locul 13...

Autor: Alexandra Matei, Răzvan Botea

02.02.2022, 00:05 17916

Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economice: România poate ajunge a zecea economie a UE până în 2040.

Economia României ar mai putea recupera din decalaje astfel încât să ajungă pe locul 10 în Uniunea Europeană până în 2040 din punctul de vedere al PIB-ului nominal, a spus Constantin Boştină, preşedintele Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES), în cadrul unui eveniment al asociaţiei. În 2020, cele mai recente date agregate la nivel european, România era pe locul 13 în Uniunea Europeană ca PIB nominal (218 mld. euro).

„Ultimii 30 de ani ne-au adus în situaţia în care să vedem că nu s-a făcut nimic. În 2040, România ar putea ajunge undeva pe locul 10 în rândul naţiunilor din UE (ca nivel al PIB – n. red.). Avem suport material şi uman pentru asta. E o falsă problemă că România nu are finanţare”, a spus Boştină.

Constantin Boştină, fost secretar personal pe teme economice al lui Nicolae Ceauşescu, actual preşedinte al Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economice, a lansat, împreună cu mai mulţi colaboratori din mediul academic, cartea „Modelul economic românesc în Uniunea Europeană. România – orizont 2040“. Cartea propune un nou model economic şi este realizată din analize sectoriale.

„În 2017, exista o întrebare pornind de la acest raport. Cum ne explicăm că România este pe locul şapte în UE ca suprafaţă, este pe locul şapte ca populaţie, este pe locul 17 ca PIB, dar este pe locul 27 consecvent la indicatorii care ţin de calitatea vieţii”, a mai spus Boştină.

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Români (AOAR) a spus că principala vulnerabilitate a economiei româneşti este modelul economic bazat pe producţie de bunuri cu valoare adăugată mică.

„Adăugând valoare, se reduce sărăcia. Ai valoare adăugată, ai de unde să plăteşti forţa de muncă. Avem o şansă, iar ea este reprezentată de aceste transformări din UE, începând cu economia verde şi digitalizarea. Să avem vise că o să trăim de pe urma UiPath-urilor care se vor naşte în România unul după altul, cred că este uşor nerealist. Să avem vise că suntem pe picior egal cu America, să inovăm în domeniul economiei verzi, este foarte realist”, a spus Florin Pogonaru.

Economia României era, la nivelul anului 2020, de 218 mld. de euro, însemnând cam 1% din economia Uniunii Europene, potrivit datelor agregate de Statista, institutul italian de statistică. Spre comparaţie, Germania are un sfert din economia UE, cu un PIB de 3.300 de euro. Franţa a avut în 2020 un PIB de 2.300 mld. de euro.

La polul opus sunt economii precum Malta (13 mld. de euro)m Cipru (21 mld. euro) şi Estonia (29 mld. euro). Malta are însă o populaţie de jumătate de milion de locuitori, Cipru de 1,2 mil. de locuitori şi Estonia are 1,3 mil. de locuitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO