Eveniment

Cu unu din patru teste pozitive, autorităţile anunţă noi reguli privind carantina din 1 februarie: scade perioada carantinării la 5 zile

Cu unu din patru teste pozitive, autorităţile anunţă...

Autor: Georgiana Mihalache

01.02.2022, 00:05 980

Gradul de pozitivare, adică numărul cazurilor pozitive din totalul testelor realizate în ultimele 24 de ore, a crescut semnificativ până la peste 38% l Săptămâna trecută acest nivel era la 31%.

Numărul cazurilor de COVID-19 se menţine la un nivel ridicat, după ce ieri au fost anunţate peste 20.000 de cazuri pozitive din totalul de 52.000 de teste, potrivit autorităţilor.

În prezent, nu mai există niciun judeţ din ţară cu o incidenţă sub 3 la mie, iar cele mai mari valori se înregistrează în Cluj, Timiş şi Bucureşti, cu incidenţe între 19 şi 23 la mie. Iar cererile pacienţilor în Capitală, de exemplu, au blocat serviciul de ambulanţă şi a determinat Ministerul Sănătăţii să ia măsuri pentru a ţine situaţia sub control. Săptămâna trecută, spre exemplu, ambulanţele au ajuns la solicitările pacienţilor pentru testare şi cu trei zile întârziere. Doar în ultimele 24 de ore au fost 7.000 de apeluri la serviciul unic de urgenţă.

„Pentru scurtarea timpului de aşteptare şi pentru a asigura accesul rapid la serviciile medicale ale pacienţilor COVID-19, Ministerul Sănătăţii a decis, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică a municipiului Bu­cureşti DSPMB, să înfiinţeze centre de recoltare a probelor biolo­gice de la pacienţii simptomatici la mai multe spitale din Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov“, se arată într-un comunicat al ministerului Sănătăţii.

În total, în spitale sunt internaţi 9.700 de pacienţi, cu aproape 1.000 mai mulţi faţă de ziua anterioară, iar nu­mărul celor din terapie intensivă a ajuns la 900. Comitetul Naţional pentru Situa­ţii de Urgenţă (CNSU) a adop­tat ieri noi prevederi care vizea­ză mai ales carantina persoa­nelor nevaccinate.

Astfel, durata carantinei pentru persoanele care sosesc în România şi nu au certificate verde pentru a demonstra vaccinarea, trecerea prin boală sau un test negativ scade de la 10 zile, la 5 zile, începând cu 1 februarie.

Perioada de 10 zile doar ce a fost adoptată la jumătatea lunii ianuarie, iar în prezent a fost din nou schimbată.

Ziarul Financiar a scris despre faptul că nu există un set de reguli clare privind carantina sau vaccinarea persoanelor, iar autorităţile naţionale adoptă nişte măsuri pe care câteva săptămâni sau luni mai târziu le schimbă. Acest haos duce la o confuzie în rândul oamenilor şi alimentează teoriile conspiraţioniste, pe care autorităţile încearcă la nivel de discurs să le combată.

Alte modificări adoptate ieri au vizat contacţii direcţi ai persoanelor confirmate cu noul virus, care trebuie să stea în izolare timp de cinci zile. Excepţie de la această regulă o fac persoanele care au trecut prin boală în ultimele trei luni şi dovedesc acest lucru prin certificatul verde.

În plus, autorităţile lasă în noile măsuri şi o posibilitate vagă de suspendare a carantinei, dar nu limitează doar la urgenţele medicale, ci include şi evenimentele familiale, de exemplu căsătoriile.

„Pentru situaţii deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naştere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenţii/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare cum ar fi afecţiuni oncologice, insuficienţă

renală cronică în program de hemodializă, fără a se limita la acestea, preschimbare documente de identitate, părăsirea ţării, prezentarea la centrul de vaccinare conform programării în vederea vaccinării, poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative“, se arată în hotărârea CNSCU.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO