Eveniment

Culisele întrevederii lui Iohannis cu liberalii. Tot Ludovic Orban va fi desemnat premier

Culisele întrevederii lui Iohannis cu liberalii. Tot...

Autor: Ana Petrescu

20.02.2020, 11:32 186

Klaus Iohannis le-a spus liberalilor, la întâlnirea de miercuri seara de la Vila Lac 2, că tot pe Ludovic Orban îl va desemna în funcţia de premier, însă componenţa Cabinetului va fi un pic modificată, au declarat surse din PNL, pentru MEDIAFAX.

„Discuţia a pornit de la faptul că rămânem la planul alegerilor anticipate. Tot Ludovic Orban va fi desemnat premier pentru a treia oară, însă componenţa echipei guvernamentale va fi un pic schimbată, pentru că nu este posibil constituţional să fie propusă aceeaşi echipă”, au explicat sursele citate.

Programul de guvernare rămâne în linii mari acelaşi, deoarece în această perioadă Executivul a fost interimar şi nu a putut lua decizii importante. Este posibil ca unele măsuri ale programului să fie înăsprite, au adăugat sursele politice.

 

Iohannis nu se amestecă în alcătuirea listelor PNL pentru locale

Şeful statului le-a mai transmis liberalilor că nu va interfera în alegerile locale şi să nu-i mai ceară unii sau alţii să facă acest lucru. Deciziile cu privire la candidaţii la locale aparţin doar conducerii PNL.

În schimb, nu au fost deloc discuţii dacă Violeta Alexandru ar putea fi varianta PNL pentru o candidatură la Primăria Capitalei, cu toate că partidul ar vrea să aibă un candidat propriu.

 

Strategia la votul de învestire

PNL va asigura prezenţa în plenul reunit de luni pentru învestirea Guvernului Orban 2, însă nu va vota, au precizat surse liberale, pentru MEDIAFAX. Rămâne ca PNL să discute cu USR şi PMP, iar ulterior va fi anunţat felul în care vor proceda şi celalte două partide.

„Luni la votul de învestire, problema este la PSD, nu la PNL. În momentul în care ei dau jos Guvernul, ei trebuie să îşi asigure cvorum pentru a propune un alt Guvern. Şi noi când am dat jos Guvernul Dăncilă ne-am asigurat că ne facem cvorum să punem alt Guvern. Noi am zis acum că nu vrem alt Guvern, deci e în regulă”, au explicat sursele citate.

Ce invocă PSD cu aşteptarea deciziei CCR pe conflictul Klaus Iohannis - Parlament privind desemnarea lui Ludovic Orban ca premier este doar un pretext, deaorece hotărârea care va fi luată de judecătorii Curţii Constituţionale nu are nicio legătură cu desemnarea în cauză. Decizia produce efecte pentru viitor, nu se aplică retroactiv, au mai spus sursele liberale.

Fără dispute cu USR

Liberalii au stabilit să nu mai intre în dispute sterile cu USR pentru că este un lucru care nu avantajează pe nimeni. PNL trebuie să guverneze şi să se comporte exact potrivit situaţiei în care este.

Klaus Iohannis le-a transmis liberalilor că vor guverna şi după anticipate, cel puţin patru ani, au explicat sursele menţionate.

 

Nu au lipsit reproşurile

Preşedintele Iohannis le-a spus liberalilor că puţini dintre ei i-au luat partea cu privire susţinerea ordonanţei de urgenţă pe sănătate. Şeful statului le-a reproşat liberalilor că a fost lăsat singur să explice şi să promoveze subiectul, au precizat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

El le-a mai transmis ca PNL să nu mai speculeze atât de mult subiectul pensiilor şi salariilor.

„A spus «aţi crescut alocaţii şi salariile, de ce aduceţi în discuţie subiectul pentru a putea fi exploatat de PSD»”, au conchis sursele menţionate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO