Eveniment

Cum a ajuns un fost bugetar să dezvolte o aplicaţie gratuită pentru iPhone şi iPad cu cele mai noi informaţii despre fondurile europene

Cum a ajuns un fost bugetar să dezvolte o aplicaţie gratuită pentru iPhone şi iPad cu cele mai noi informaţii despre fondurile europene

Ionuţ Ilie: „Toată echipa din divizia de consultan­ţă financiară provine din adminis­tra­ţia publică, din structurile care au ges­tio­nat fonduri europene, profesionişti cu 7-8 ani experienţă în domeniu. Nu au fost funcţionari publici, ci au fost per­so­nal contractual.“

Autor: Adelina Mihai

29.09.2011, 00:05 2503

Beneficiar al programului de burse speciale acordate de Guvern lansat în 2004, Ilie s-a angajat la statul ro­mân, prin concurs, după ce a ab­solvit studiile în Germania. El a lucrat la stat pentru o perioadă de cinci ani, aşa cum era prevăzut în contract, fiind con­silierul personal al ministrului cul­turii Adrian Iorgulescu (care a fost mi­nistru în guvernul Tăriceanu în pe­rioada aug. 2005 - dec. 2008) şi, ulte­rior, al ministrului Theodor Paleo­lo­gu (care a fost ministru în perioada dec. 2008 - dec. 2009 în guvernul Boc). Apoi, el a fost di­rec­torul unei div­izii din­tr-o struc­tură a sta­tului care gestio­na fon­duri eu­ro­pe­ne unde co­or­dona, la un mo­ment dat, 20 de pro­iecte cu fi­nan­ţare neram­bur­sabilă.

Firma de soft şi de con­sul­tanţă în domeniul fondurilor euro­pe­ne pe care o conduce - Mobile Outlook - a fost înfiinţată la jumătatea acestui an, iar aplicaţia a fost lansată prin inter­me­diul site-ului www.euro-strategic.com.

"Aplicaţia este structurată pentru două categorii de consumatori: prima este cea a utilizatorilor de iPhone şi iPad care nu au deloc cunoştinţe în domeniul fon­durilor europene sau au aflat doar tan­genţial despre acestea şi profe­sio­niştilor care au contact cu fonduri euro­pene. Spre exemplu, consultanţii pot să le arate clienţilor, pe loc, ce opor­tu­nităţi de fi­nan­ţare au direct de pe aceste dis­pozitive", a spus Ilie.

Informaţiile structurate în aplicaţie vi­zează nouă domenii mari: agricultură, sănătate, educaţie, cultură şi culte, cer­ce­tare şi dezvoltare, mediu şi reciclare, IT&C, producţie şi turism. Cantitatea de informaţie creşte gradual, odată cu in­teresul utilizatorului: dacă cineva este in­teresat doar de informaţii generale despre fondurile europene, va putea ac­cesa doar secţiunile cu acest tip de infor­maţie, însă consultanţii care vor să afle cele mai recente schimbări în domeniu, vor accesa şi informaţiile detaliate, teh­nice - cum este, de exemplu, calendarul lan­sărilor liniilor de finanţare.

În ultima vreme, au început să apa­ră tot mai multe aplicaţii pentru iPhone şi iPad, iar potrivit informaţiilor ZF, aceas­ta este una dintre primele aplicaţii dezvol­tate în domeniul fondurilor structurale.

Şi-a recrutat consultanţii de la stat

"Nu am avut scopul de a scoate bani din acest produs, deşi echipa a lucrat timp de trei luni la el. Singurul lucru pe care l-am făcut a fost acela că, în cadrul apli­caţiei, am inserat 2-3 link-uri în care spu­nem că facem consultanţă", a mai spus Ilie.

Mobile Outlook, firma pe care o con­duce, are 16 angajaţi în cele două di­vizii, cea de IT şi cea de consultanţă. În prezent aplicaţia este disponibilă doar pentru versiunea IOS (sistemul de ope­rare pentru iPhone şi iPad), urmând ca până la sfârşitul anului să lanseze şi va­rianta Android, dacă utilizatorii acestui sistem vor fi interesaţi.

"Toată echipa din divizia de consul­tan­ţă financiară provine din adminis­tra­ţia publică, din structurile care au ges­tio­nat fonduri europene, profesionişti cu 7-8 ani experienţă în domeniu. Nu au fost funcţionari publici, ci au fost per­so­nal contractual", a mai spus Ilie. El a mai spus că motivul pentru care a plecat de la stat a a fost acela că, timp de patru ani, a încercat să propună "zeci de proiecte pe care nu le-a vrut nimeni", pentru că lucrurile nu se mai mişcau, iar cei care au lucrat la stat pot implementa cu succes proiecte europene atunci când ajung în mediul privat.

Ce s-aîntâmplat cu bursierii programului "Bursa specială Guvernul României"

Aproape o sută de absolvenţi ai celor mai prestigioase facultăţi din lume ar fi trebuit să ocupe în prezent funcţii de conducere în administraţia publică, numai că lor li s-a pierdut urma sau au fost lăsaţi în aşteptare. Administraţia centrală a cheltuit aproximativ şase milioane de euro pentru programul de burse lansat în 2004 de fostul premier Adrian Năstase, de care au beneficiat 149 de studenţi. Deşi, teoretic, absolvenţii acestor programe ar fi trebuit să devină manageri publici, cu rol consultativ în instituţiile publice, mecanismul de repartizare a acestora în ministere nu a putut fi pus în aplicare din cauza unor incompatibilităţi legislative. Ei ar fi trebuit să lucreze timp de 5 ani la stat, însă când s-au întors în ţară au fost trataţi ca orice altă persoană care ar fi vrut să aplice pentru o funcţie de conducere în ministere, adică să meargă la alte cursuri, după care să dea examen pentru ocuparea funcţiei. Majoritatea s-au angajat pe funcţii-cheie în firme private, în ţară sau în străinătate, pentru că una dintre condiţiile pe care trebuia să le îndeplinească pentru a primi bursa era să înveţe foarte bine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO