Eveniment

Cum a fost trăit cutremurul de un român care lucrează la Tokyo

Cum a trăit cutremurul un tânăr român care lucrează la o bancă de investiţii în  Tokio

Autor: Sorin Pâslaru

13.03.2011, 23:43 161

Mihai I., un tânăr român carelucrează la o mare bancă de investiţii în Tokio, aflându-se înJaponia de câţiva ani, era în timpul cutremurului de vineri într-oîntâlnire cu investitori din Australia, povesteşte fratele său dinRomânia, Ionuţ I.:

"Dupăcutremur (care a avut loc vineri în jurul orei 14.00 ora Japoniei,ora 8 ora României - n.red.), fratele meu l-a sunat pe tata, prininternet. Internetul a mers, telefoanele nu mai funcţionau. Toatălumea a fost surprinsă câte de bine a funcţionat internetul, denota 10. Ei au acoperire 3G peste tot. Fratele meu era într-oşedinţă când a început cutremurul. Era la etajul 31. Clă­direa,aflată în centrul Tokioului, are nişte suporţi, nişte pistoane cuamortizor la cutremur. Când cutremurul s-a intensificat, au începutsă intre în funcţiune speakerele automate. Speakerele automateacţionează ca nişte detec­toa­re de fum în clădirile noastre, intrăîn funcţiune la un cutremur de peste o anume intensitate.Speakerele spuneau: ascundeţi-vă sub birouri, luaţi-vă măsuri deprecauţie. Când s-a terminat s-au uitat pe geam, de unde se vedeTokyo Bay şi un pic din Yokohama. Se vedeau incendiile dinsuburbii. Imediat s-a făcut apelul, toată lumea a dat raportul undese află, acolo se ţine foarte strict evidenţa angajaţilor însituaţiile de urgenţă. A coborât pe jos în stradă, unde nu maicircula niciun autobuz, nici metroul, nimic. Nu era nimeni pestradă, era o linişte ca într-un sătuc. A fost o senzaţiecopleşitoare, pentru că Tokio în mod normal este numai un vuiet deoameni şi de maşini. Numai maşinile de siguranţă mai circulau dincând în când. Compania a asigurat angajaţilor care nu au avut cumsă plece acasă cazarea şi masa în clădire. El a plecat pentru căştia că putea ajunge pe jos, chiar dacă era nevoie de câteva ore demers. Toţi încercau să dea de familie. În drum spre casă, seara, avăzut urmele de la tsunami pe stâlpi, apa ajunsese la doi metriînălţime. Valul trecuse cu câteva ore înainte, la circa jumătate deoră după cutremur.

Tsunamivine şi se retrage, iar valul de retragere este la fel de periculosprecum cel iniţial. Apa vine şi unde găseşte porţiuni mai joaserămâne, iar unde nu, se retrage iar în mare. A urcat pe jos laapartamentul de la etajul 26, lucrurile în casă erau destul de OK.Abia când a început să se informeze de la TV şi pe internet şi-adat seama cât de dramatică era situaţia. Norocul pentru Tokio afost că epicentrul cutremurului a fost mai la nord. Imediat vineriseara s-au impus restricţii de electricitate: oprire pentru treiore pe zi. Au rămas doar 12 zone în centrul Tokioului unde nu suntrestricţii, unde se află instituţiile importante. Într-un finalmetroul a reînceput să circule, dar oraşul era şi sâmbătă la fel deamorţit.

Cea maimare teamă este în ceea ce priveşte centrala atomică de laFukushima.

El areîncredere în japonezi, care au trecut prin multe nenorociri înistoria lor şi sunt rezistenţi la durere. Sunt un popor care asuferit şi ştie să facă faţă suferinţei. Nu pot să spun că nu l-amarcat experienţa. El spunea că totul e în regulă, dar l-am văzutpe video skype că e marcat. Se va duce la serviciuluni".

Mihai I.a terminat Facultatea de relaţii inter­naţionale din cadrulAcademiei de Studii Economice din Bucureşti, apoi a câştigat obursă la un master în business în Japonia. De la finalizareastudiilor lucrează la sediul din Tokio al unei bănci deinvestiţii.

  • "Fiecare japonez are laserviciu o trusă de urgenţă unde se află mâncare şi apă pentru treizile şi o cască de protecţie. Aşa a mers pe stradă, cucasca.
  • La magazine au început să segăsească mai greu unele produse de bază, lapte spre exemplu. Dupăce a fost anunţată posibilitatea unui accident nuclear, oamenii auînceput să-şi facă provizii şi au apărut cozile. Imediat dupăcutremur nu erau cozi la magazinele alimentare, dar sâmbătăapăruseră.
  • Oamenii stau în ordine lacoadă, acolo se vede că respectul faţă de comunitate este mai maredecât interesul individual; am fost în Japonia, ei consideră cătotul se mişcă în jurul comunităţii, că oamenii sunt legaţi întreei, că există o interconectivitate, se respectă între ei pentruceea ce face celălalt.
  • Porturile au în larg«apărătoare» pentru tsunami, nişte garduri de metal care se ridicăla trei metri înălţime atunci când este anunţat pericolul. Acum afost degeaba, pentru că valul a fost mult mai înalt"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO