• Leu / EUR4.7432
  • Leu / GBP5.3799
  • Leu / USD4.2921
Eveniment

Cum a intrat în toamnă economia României. Încrederea analiştilor financiari în economie, la cel mai înalt nivel din ultimul an. Unde este criza anunţată?

Cum a intrat în toamnă economia României. Încrederea analiştilor financiari în economie, la cel mai înalt nivel din ultimul an. Unde este criza anunţată?

Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România: Creşterea economică va coborî spre 3,5-4%, dar şi aceasta este o creştere economică foarte bună, este spre potenţialul economiei. Creşterea încrederii analiştilor financiari în economie este, prin urmare, îndreptăţită. Dar încrederea, ştiţi cum e: azi este, mâine nu este. Ne bucurăm că avem un deficit bugetar de sub 3% din PIB.

Autor: Răzvan Botea

25 sep 2018 3130

♦ Încrederea analiştilor financiari în economia României a crescut în august la cel mai mare nivel din ultimul an, sentiment generat, cu precădere, de situaţia externă - o economie mondială cu motoarele turate la maximum, care depăşeşte toate obstacolele din cale ♦ În aceeaşi vreme şefii de companii arată că industria stagnează, lucru deloc încurajator, având în vedere că industria înseamnă aproape un sfert din PIB.

 

 

Indicatorul de încredere macroe­conomică al CFA România a crescut în august faţă iulie cu 4,9 puncte, până la 50 puncte, cel mai înalt nivel înregistrat în acest an. Faţă de luna august a anului trecut, indicatorul a scăzut totuşi cu 0,7 puncte, potrivit sondajului lunar publicat luni de CFA România.

„Încrederea analiştilor a crescut în principal graţie condiţiilor externe – o economie mondială care merge foarte bine. Pe plan intern, îngrijorările s-au mai domolit. Inflaţia a atins un vârf şi ne aşteptăm ca ea să cadă spre 4% la final de an. Deficitul bugetar va fi menţinut anul acesta la 3% din PIB – din nefericire cu tăierea cheltuielilor de investiţii. Creşterea economică va coborî spre 3,5-4%, dar şi aceasta este o creştere economică foarte bună, este spre potenţialul economiei. Creşterea încrederii analiştilor financiari în economie este, prin urmare, îndrep­tă­ţită. Dar încrederea, ştiţi cum e: azi este, mâine nu este. Ne bucurăm că avem un deficit bugetar de sub 3% din PIB. Dar este un deficit pe vârf de creştere economică. Or, în astfel de cazuri ar trebui să avem surplus, pentru a putea face faţă unor vremuri mai puţin faste. Este greu de crezut că, cu actualele cheltuieli salariale, anul viitor vom mai putea ţine deficitul la sub 3% din PIB”, comentează Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7432
Diferență: 0,1689
Ieri: 4.7415
Azi: 4.2921
Diferență: -0,1349
Ieri: 4.2846
Azi: 5.3799
Diferență: 0,9589
Ieri: 5.3458
Azi: 4.3319
Diferență: 0,2151
Ieri: 4.3236