Cum a intrat în toamnă economia României. Încrederea analiştilor financiari în economie, la cel mai înalt nivel din ultimul an. Unde este criza anunţată?

25 sep 2018 Autor: Răzvan Botea

Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România: Creşterea economică va coborî spre 3,5-4%, dar şi aceasta este o creştere economică foarte bună, este spre potenţialul economiei. Creşterea încrederii analiştilor financiari în economie este, prin urmare, îndreptăţită. Dar încrederea, ştiţi cum e: azi este, mâine nu este. Ne bucurăm că avem un deficit bugetar de sub 3% din PIB.

♦ Încrederea analiştilor financiari în economia României a crescut în august la cel mai mare nivel din ultimul an, sentiment generat, cu precădere, de situaţia externă - o economie mondială cu motoarele turate la maximum, care depăşeşte toate obstacolele din cale ♦ În aceeaşi vreme şefii de companii arată că industria stagnează, lucru deloc încurajator, având în vedere că industria înseamnă aproape un sfert din PIB.    

Indicatorul de încredere macroe­conomică al CFA România a crescut în august faţă iulie cu 4,9 puncte, până la 50 puncte, cel mai înalt nivel înregistrat în acest an. Faţă de luna august a anului trecut, indicatorul a scăzut totuşi cu 0,7 puncte, potrivit sondajului lunar publicat luni de CFA România.

„Încrederea analiştilor a crescut în principal graţie condiţiilor externe – o economie mondială care merge foarte bine. Pe plan intern, îngrijorările s-au mai domolit. Inflaţia a atins un vârf şi ne aşteptăm ca ea să cadă spre 4% la final de an. Deficitul bugetar va fi menţinut anul acesta la 3% din PIB – din nefericire cu tăierea cheltuielilor de investiţii. Creşterea economică va coborî spre 3,5-4%, dar şi aceasta este o creştere economică foarte bună, este spre potenţialul economiei. Creşterea încrederii analiştilor financiari în economie este, prin urmare, îndrep­tă­ţită. Dar încrederea, ştiţi cum e: azi este, mâine nu este. Ne bucurăm că avem un deficit bugetar de sub 3% din PIB. Dar este un deficit pe vârf de creştere economică. Or, în astfel de cazuri ar trebui să avem surplus, pentru a putea face faţă unor vremuri mai puţin faste. Este greu de crezut că, cu actualele cheltuieli salariale, anul viitor vom mai putea ţine deficitul la sub 3% din PIB”, comentează Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.09.2018

 
Cuvinte cheie:
economia Romaniei
, evolutie
, pib
, crestere economica
, deficit
, economie mondiala
, piata muncii
, mediul de afaceri
, analisti
, CFA Romania
, incredere macroeconomica
, august
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide