Eveniment

Cum a luat un producator de lemn 155.000 € de la UE?

11.08.2009, 00:00 94

Compania Mobi-Lux Team din Borsa Maramures, care activeaza indomeniul productiei de tamplarie PVC si care a rulat anul trecutafaceri de aproape 200.000 de euro, va obtine de la UniuneaEuropeana aproape 155.000 de euro pentru dezvoltarea unei fabricide lemn si implicit cresterea capacitatii de productie, in urmadepunerii si aprobarii unui proiect in cadrul ProgramuluiOperational Regional (POR), operatiunea "Sprijinirea dezvoltariimicrointreprinderilor".
"Vom achizitiona echipamente pentru o fabrica de lemn si pentruactivitatea de tamplarie. De asemenea intentionam sa dezvoltam sicase de lemn. Suntem abia la inceputul demararii proiectului,asteptam sa se semneze contractul pentru utilaje", a declarat IoanTimis, proprietarul si administratorul companiei, care a fostinfiintata in 2006.
El mai spune ca daca la inceputul anului trecut, cand a depusproiectul pentru fonduri europene, conditiile din piata eraustabile, acum se confrunta cu efectele crizei financiare. "Daca asfi fost chemat sa semnez contractul mai devreme, in decembrie anultrecut sau in ianurie anul acesta, probabil ca nu m-as mai fiprezentat si as fi renuntat la banii europeni. Desi vom investifoarte multi bani in dezvoltare, sunt sigur ca vom avea probleme cudesfacerea", a precizat el. Administratorul firmei a depusproiectul "Dezvoltarea economica a Mobi-Lux Team" in sesiunea deanul trecut in cadrul Programului Operational Regional (POR),operatiunea 4.3 "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor".Acest proiect a fost realizat cu ajutorul unei firme de consultantain fonduri europene si a fost aprobat anul acesta.
"De la depunerea proiectului s-au schimbat multe lucruri in piatasi avand in vedere ca in realitate contributia mea va ajunge laaproape 50% din valoarea proiectului din cauza cheltuielilor cudobanzile si a altor cheltuieli, nu stiu cat de mult ne mai ajutabanii europeni", a spus el. In teorie, in programul pentrusprijinirea microintreprinderilor, un proiect este finantat inproportie de 70% de fondurile UE, iar 30% reprezinta contributiabeneficiarului. Astfel, in cazul proiectului depus de Mobi-Lux,care a fost evaluat la 266.000 de euro, contributia beneficiaruluise ridica la 66.000 de euro, fondurile europene ajung la 155.000 deeuro, iar restul de 45.000 de euro sunt declarate cheltuielineeligibile.
"Vom investi acesti bani in dezvoltarea proiectului, urmand sa sefaca rambursarea. Vom contracta un credit bancar de la CEC Bank, dela care am mai luat credite si pentru alte proiecte. Am maidiscutat si cu banca Transilvania, Raiffeisen si Carpatica pentrufinantarea acestui proiect, insa am decis sa luam bani de la CECBank", a sustinut el.
In compania Mobi-Lux lucreaza 14 angajati in prezent, iar echipa vafi marita in urma proiectului demarat. "Pana la finalizareaproiectului, in ianuarie anul viitor, vom mai angaja inca sapteoameni.
Incepand cu luna august anul acesta se va deschide o noua sesiunede depunere de proiecte pentru bani europeni, in cadrul ProgramuluiOperational Regional (POR), operatiunea 4.3 "Sprijinireadezvoltarii microintreprinderilor", iar mai multe informatii pot figasite pe site-ul inforegio.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO