Eveniment

Cum a reuşit Sorin Ovidiu Vîntu să scurgă banii Petromservice în buzunarul propriu

Cum a reuşit Sorin Ovidiu Vîntu să scurgă banii Petrom în buzunarul propriu

Autor: Cătălin Lupăşteanu

11.11.2011, 11:38 3409

Banii de la Petromservice au fost transferaţi prin operaţiuni de tip carusel, sumele fiind reciclate de mai multe ori pentru a da aparenţa unor tranzacţii distincte, reţine judecătorul Tribunalului Bucureşti care a decis arestarea lui Sorin Ovidiu Vîntu şi a altor nouă persoane pentru devalizarea companiei.

Judecătorul a dispus arestarea inculpaţilor Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca (sindicalist, membru al Comitetului Economic şi Social European), Sorin Mihai, Ioan Bohâlţeanu, Gheorghe Şupeală (fostul director general al Petromservice), Zizi Anagnastopol (fostul director financiar al Petromservice), Octavian Ţurcan, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă şi Daniela Lăcrămioara Braşoveanu pe o durata de 29 de zile, fiecare, cu începere de la data de 8 noiembrie până la data de 6 decembrie 2011, inclusiv.

În motivarea deciziei sale, judecătorul arată că sumele plătite de compania Petromservice au fost transferate prin operaţiuni succesive prin conturile bancare ale mai multor companii offshore controlate de Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, iar în cele din urmă au ajuns fie în contul personal al lui Sorin Ovidiu Vîntu (4.168.000 euro), fie al unor societăţi înregistrate în Cipru şi în România pe care acesta le controla, în special SC Realitatea Media SA (14.200.000 euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) şi SC GM Invest SA (1.300.000 euro).

Potrivit magistratului, scopul acestor operaţiuni a fost de a ascunde originea sumelor de bani, creând aparenţa că ele au intrat în patrimoniul persoanelor juridice române sub aspectul unor finanţări realizate de acţionari, precum şi de a îngreuna identificarea beneficiarului final, pentru a evita astfel eventuala tragere la răspundere penală.

"Banii au fost transferaţi prin operaţiuni de tip carusel, în cadrul cărora aceleaşi sume au fost reciclate de mai multe ori pentru a da aparenţa unor tranzacţii distincte. În unele situaţii, aceeaşi sumă a fost transferată de cinci ori prin conturile aceloraşi societăţi în decurs de o lună, pentru a crea impresia că s-au efectuat cinci plăţi diferite", arată sursa citată.

Inculpaţii Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă, Daniela Lăcrămioara Braşoveanu, Sorin Mihai şi Ioan Bohâlţeanu au întocmit rapoarte de evaluare cu încălcarea normelor specifice acestei activităţi, în care au atestat împrejurări nereale şi au evaluat bunuri care nu aparţineau întreprinderii evaluate, stabilind în acest mod valori de piaţă nejustificat de mari pentru acţiunile achiziţionate de SC Petromservice SA, ignorând cotaţiile la bursă ale acţiunilor, cu scopul de a justifica preţul plătit.

"Analiza coroborată a probelor administrate în cauză demonstrează că toţi inculpaţii au cunoscut valoarea reală a bunurilor achiziţionate şi au acţionat cu intenţia de a prejudicia patrimoniul părţii vătămate în interesul inculpaţilor Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan şi al companiilor controlate de aceştia", notează judecătorul.

Controlul exercitat de aceleaşi persoane asupra tuturor societăţilor implicate în tranzacţii, raportul dintre valoarea de piaţă a acţiunilor şi preţul plătit, realizarea unor achiziţii care nu aveau nicio legătură cu obiectul de activitate al SC Petromservice SA, prin intermediari a căror singură funcţie era majorarea preţului plătit, ignorarea informaţiilor publice cu privire la valoarea reală a acţiunilor, modul atipic de încheiere a contractelor, plata în avans a unor sume importante, intervalul extrem de scurt dintre transmiterea ofertelor de către companiile offshore şi încheierea contractelor demonstrează că inculpaţii au avut reprezentarea împrejurărilor esenţiale ale cauzei şi au acţionat cu scopul de scoate sumele de bani din patrimoniul societăţii.

Astfel, prin demersurile acestorta, s-a diminuat major patrimoniul Petromservice, iar în 25 martie 2009 societatea a intrat în insolvenţă, la mai puţin de un an de la încasarea sumei primite de la compania Petrom.

Prin falimentarea controlată a societăţii au fost prejudiciaţi indirect acţionarii minoritari ai Petromservice SA (aproximativ 72.000 de membri ai Asociaţiei Salariaţiilor din Petrom şi 7.000 de acţionari-persoane fizice), care nu au încasat dividendele care li se cuveneau în urma vânzării serviciilor petroliere şi cărora le-a fost diminuată semnificativ valoarea acţiunilor, având în vedere situaţia actuală a societăţii.

De asemenea, au fost fraudaţi indirect creditorii societăţii, care nu îşi pot valorifica creanţele. Conform tabelului definitiv al creanţelor, Petromservice are datorii totale de aproximativ 150 de milioane de euro, dintre care aproximativ 98 de milioane de euro către bugetul consolidat al statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO