Eveniment

Cum a reuşit Vântu să fie implicat în puncte-cheie ale finanţelor - Finanţiştii lui SOV

Autor: Iulian Anghel

12.09.2010, 23:05 68

Sorin Ovidiu Vântu a fost legat de-a lungul timpului de afaceripe piaţa de capital, în fonduri mutuale, asigurări, bănci şipetrol, căutând sprijinul politic şi al experţilor de pe piaţă prinplata unor salarii fabuloase oamenilor pe care i-a convins să i sealăture. Vântu a avut chiar ambiţia, la momentul de vârf alafacerii FNI, în 2000, să creeze un pol financiar românesc.Intenţia a eşuat.

Vlad Soare

Numele lui Vlad Soare, actualmente membru în consiliul desupraveghere a pensiilor private, este legat de Bancorex, dar şi deVântu. Înainte de a pleca de la Bancorex, Vlad Soare a aprobat oemisiune de obligaţiuni de 50 de milioane de lei vechi pentru SOVInvest. AVAB a făcut plângere penală la Parchet. Soare a fostangajat apoi ca preşedinte al societăţii de investiţii Gelsor, alui Vântu. Vlad Soare a fost timp de opt ani viceguvernator al BNR,după ce înainte de 1989 lucrase la BRCE, precursoarea Bancorex.După plecarea din BNR, Soare a condus Bancorex înainte să seprăbuşească cea mai cunoscută bancă la vremea respectivă. Soare, unspecialist al pieţelor financiare, a fost convins de Vântu săcreeze un grup financiar românescu, care să preia locul Bancorex,în sprijinirea afacerilor antreprenorilor români. Acest gruptrebuia să conţină o bancă, fonduri mutuale - FNI, FNA - companiide leasing etc. Soare a atras, în 2000, la rândul lui, pentrucrearea acestui grup, mai mulţi directori din BNR. Grupul s-adestrămat imediat după ce a izbucnit scandalul FNI în vara lui2000. Soare a ajuns peste ani să supravegheze pensiile private, oafacere de miliarde de euro, fiind impus în consiliu de PSD şisindicate. Soare chiar a fost şi consilier al fostului premierAdrian Năstase.

Nicolae Văcăroiu

Nicolae Văcăroiu, fost premier şi multă vreme preşedinte alSenatului, este unul dintre cele mai răsunătoare nume depoliticieni care s-au aflat pe statele de plată ale lui SOV. A fostangajat al Băncii de Investiţii şi Dezvoltare, bancă despre carecontroversatul om de afaceri a recunoscut că a fost înfiinţată cubanii de la FNI. În 1999, Văcăroiu care era atunci senator PDSR s-alăudat că noua bancă "va fi unicat pe piaţa financiară românească".Spusele sale se bazează, arăta Vacăroiu, pe faptul că unul dintreacţionari este firma Gelsor a lui Vântu. În iunie 1999, Văcăroiu asemnat un contract prin care urma să fie plătit ca "specialist" cu10,8 mld. lei (peste 700.000 $). Văcăroiu l-a adus alături de el şipe Florin Georgescu, cel care fusese ministru de finanţe înguvernul lui, iar pe partea executivă i-a încredinţat afacerea luiCorneliu Croitoru, fost viceguvernator al BNR în perioada 1990-1998. Acum Nicolae Văcăroiu este preşedintele Curţii de Conturi,după ce a fost preşedinte al Senatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO