Eveniment

Cum a reuşit Vântu să fie implicat în puncte-cheie ale finanţelor - Legăturile cu politicienii şi serviciile secrete

Autor: Iulian Anghel

12.09.2010, 23:05 456

Vosganian, pe lista lui Vântu

Varujan Vosganian, fost ministru liberal al finanţelor, apierdut fotoliul de comisar european în urma legăturilor sale cuSorin Ovidiu Vântu. În 2006, PNL l-a propus pe Vosganian pentrufotoliul de comisar european - ar fi fost primul comisar din parteaRomâniei - însă socialiştii din Parlamentul European au datpublicităţii o declaraţie comună prin care îşi exprimauîngrijorarea în legătură cu candidatura lui Vosganian acuzat deaceştia că a fost "pe nota de plată a unor magnaţi". "Magnatul" lacare făceau referire socialiştii era Sorin Ovidiu Vântu, încondiţiile în care Uniunea Forţelor de Dreapta (UFD) - partid pecare Vosganian l-a condus între 1996-2003 înainte de fuziunea cuPNL - a fost sponsorizat de acesta. Această relaţie a fost făcutăpublică, la vremea respectivă, chiar de Vosganian. De altfel,Traian Băsescu, actualul preşedinte, pe atunci şef al PD, l-aacuzat public, încă din 2000, pe Vosganian că ar fi luat bani de laVântu, adăugând că există mai mulţi politicieni aflaţi pe statelede plată ale omului de afaceri. Este posibil ca tot Băsescu să fifurnizat informaţia preşedintelui Comisiei Europene, Durão Barroso,care i-a spus lui Vosganian că nu-l va accepta în echipa sa. În2009 a izbucnit un scandal legat de o returnare ilegală de TVA de62 mil. euro către compania Petromservice, în care era implicat şiVântu. Returnarea a fost aprobată de Ministerul Finanţelor pevremea când Vosganian era ministru. Banii au dispărut de laPetromservice, compania fiind acum în insolvenţă. De altfel, mareparte a companiei fusese vândută în 2008 către Petrom pentru 328 demilioane de euro.

Vântu şi legăturile sale cu serviciilesecrete

La începutul verii, Hotnews venea cu informaţia că Sorin OvidiuVântu ar fi fost racolat, în 1983, ca informator al Securităţii subnumele de cod "Nuş". Documentele prezentate de sursa citată aratăcă omul de afaceri ar fi fost racolat în vreme ce executa opedeapsă cu închisoarea de drept comun pentru delapidare. Vântu anegat şi a acţionat în justiţie Hotnews. Însă presa vremii aratălegăturile sale apropiate cu unii dintre şefii serviciilor secrete- urmaşe ale Securităţii - SRI şi SIE. Bunăoară, fostul purtător decuvânt al Serviciului Român de Informaţii pe vremea fostului şef alSRI, Virgil Măgureanu, Nicolae Ulieru a semnat în 2006 un contractpentru apariţii la Realitatea TVA, postul lui Vântu. Ulieru îlapăra pe Vântu ori de câte ori apăreau informaţii despre relaţiilesale cu fosta Securitate. Ulieru susţinea că Vântu este "un geniu".Discuţiile despre legăturile lui Vântu cu oameni din serviciilesecrete este vechi şi a intrat chiar şi în atenţia Parlamentului.În 2002, omul de afaceri Mihai Iacob a prezentat Comisieiparlamentare de control a SRI o listă cu 40 de ofiţeri care, înopinia sa, pot depune mărturie despre legăturile lui Vântu cufostul director al SRI de atunci, Radu Timofte. Iacob era partenerde afaceri al lui SOV, deţine ziarul Curentul pus pe picioare deSorin Ovidiu Vântu, dar era implicat şi în Banca Română de Scont.Vântu l-a adus la Banca Română de Scont şi pe un alt fost directorde servicii secrete din vremea lui Ion Iliescu - Gheorghe Fulga,fostul şef al SIE. Reţeaua Gelsor, firma fanion a lui Vântu înjurul căreia el voia să facă un grup financiar, era împânzită defoşti ofiţeri şi lucrători ai defunctei Securităţi, mai ales lanivel judeţean, care fuseseră puşi pe liber de şeful SRI VirgilMăgureanu. Foarte mulţi ofiţeri şi generali de grad înalt au fostdescoperiţi, de-a lungul vremii, că erau pe lista lui Vântu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO