Eveniment

Cum a reuşit Vântu să fie implicat în puncte-cheie ale finanţelor - Miza mare a fost pe bănci

Autor: Iulian Anghel

12.09.2010, 23:05 64

Lui Sorin Ovidiu Vântu i-au plăcut dintotdeauna băncile şi deaceea afacerile lui s-au împletit întotdeauna cu aceste instituţiicare atrăgeau bani în depozite şi aveau posibilitatea să acordecredite.

BID

Prima afacere curată a lui Vântu a fost BID - Banca deInvestiţii - unde era acţionar direct, sursa fondării băncii fiindbanii de la FNI. Dar la FNI, Vântu nu figura cu suma care fuseseinvestită în bancă. BNR i-a făcut, ulterior, dosar pe care l-aînaintat instanţei şi pentru care Vântu a primit prima sacondamnare, de doi ani, de după 1990. Dar fapta s-a prescris dupăce Vântu a contestat an în şir decizia instanţei. BID a fostlichidată.

RBS

De numele lui Vântu se leagă şi BRS - Banca Română de Scont - unalt nume care s-a prăbuşit într-un scandal în care a fost implicatşi Mihai Iacob, cel care cumpărase instituţia pe ultima sută demetri. După prăbuşire, Iacob a făcut dezvăluiri la televiziunidespre dedesubturile acestei afaceri. În final, cel care a plătitcu ani de închisoare a fost Theodor Nicolaescu, fost preşedinte albăncii şi unul dintre vechii colaboratori ai lui Vântu. Nicolaescua fost şi unul dintre cei care au pus bazele pieţei de capital după1990, fiind în primul comitet al Bursei de Valori. Romexterra, obancă care a fost făcută cu ajutorul societăţilor din industriagazelor şi a sindicatelor din acest domeniu, a fost singura care arezistat de-a lungul anilor. Acţionarii au vândut-o unei filialedin Ungaria - MKB - a grupului german WestLandesbank. Această bancăa fost mulţi ani condusă de Adrian Radu, fost director în BNR, carefusese şi vicepreşedinte la BRS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO