Eveniment

Cum a reuşit Vântu să recruteze o întreagă echipă de la BNR, în urmă cu 10 ani, şi cum i-au făcut o bancă Nicolae Văcăroiu şi Florin Georgescu

Cum a reuşit Vântu să-i convingă pe bancheri şi politicieni să lucreze pentru/cu el

Autor: Cristian Hostiuc

09.09.2010, 23:58 2570

Controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, patronulpostului Realitatea TV, a fost reţinut ieri de procurori în dosarulfugii din ţară, acum 10 ani, a lui Nicolae Popa, fost director alGelsor, unul dintre oamenii acuzaţi în prăbuşirea Fondului Naţionalde Investiţii (FNI - cel mai mare scandal financiar din ultimuldeceniu).
Deşi numele lui Vântu a fost legat de căderea FNI, care a lăsatpeste 300.000 de oameni fără 300 mil. dolari, dar i-a îmbogăţit pealţii, procurorii au reuşit să-l reţină numai în cazul Popa,acuzându-l de favorizarea infractorului. În acest caz, ieri au maifost audiate încă trei persoane: şoferul lui Vântu (de altfel şireţi­nut), un om de afaceri din Republica Moldova şi cel maiputernic lider sindical, Liviu Luca, prietenul cu care Vântu afăcut Realitatea TV şi alte afaceri, din banii sindicaliştilor dela Petrom.
Vântu, un om de afaceri din oraşul Roman, care a fost închis pevremea lui Ceauşescu pentru delapidare, a intrat în lumeaafacerilor din Capitală după 1990, când s-a ocupat de achiziţia şivânzarea de titluri de proprietate primite de români în cuponiadadin 1994. Vântu cocheta cu piaţa de capital care începuse să semişte după 1995, când s-a redeschis Bursa de la Bucureşti şi aînfiinţat o societate de administrare a investiţiilor, după numelelui, SOV Invest, care a născut FNI. Printr-o politică de marketing,celebrul slogan "Dormi liniştit, FNI lucrează pentru tine", Fondula reuşit să atragă sute de mii de oameni. În acelaşi timp, eloferea randamente foarte mari, spunând că la bază au o politică deinvestiţii deşteaptă. Aşa s-a creat mitul "Vântu este un om deşteptşi face bani din bursă".

Cel puţin trei ani de zile Fondul a mers bine, iar investitoriierau mulţumiţi. Faima lui Vântu plus calităţile invocate de ceicare lucrau cu el, anume că este abil şi poate convinge pe oricine,dacă îşi propune acest lucru, au făcut ca, spre finalul lui 1999 -începutul lui 2000 să recruteze, efectiv, o echipă de specialiştidin BNR pentru a înfiinţa în jurul Gelsor un grup financiar.Oferindu-le bani foarte mulţi, Vântu i-a recrutat pe Vlad Soare,fost viceguvernator al BNR, actualmente membru în Consiliul desupraveghere a pensiilor private, Vasile Săvoiu, fost director înBNR, George Mucibabici, director în BNR şi actualmente preşedinteal companiei de audit Delloite România, şi pe Daniel Dăianu, fostministru de finanţe, actualmente profesor de economie, căruia i-apromis că îi face un institut economic de cercetare. I-a recrutatşi pe Nicolae Văcăroiu, fost premier şi actualmente preşedinte alCurţii de Conturi, Florin Georgescu, fost ministru de finanţe şiactualmente prim-viceguvernator al BNR, plus un fost viceguvernatoral BNR, Corneliu Croitoru, pentru a crea şi conduce Banca deInvestiţii şi Dezvoltare (BID). Vântu a declarat că are capitalulnecesar pentru BID din banii de la FNI, ceea ce peste ani a făcutobiectul unui dosar în justiţie în care a fost achitat prinprescrierea faptelor. Numele lui Vântu este legat şi de BancaRomână de Scont care, de asemenea, s-a prăbuşit. La BRS a lucrat şiun fost director al SIE din timpul lui Iliescu, Gheorghe Fulga.Vântu era atât de puternic încât îl ameninţa pe Nicolae Cin­teză,şeful Supravegherii din BNR, pentru că îi controla cele două bănci.A fost nevoie de intervenţia publică a guvernatorului Isărescupentru ca Cinteză să îşi poată face treaba. Oricum, cele două bănciau fost lichidate, iar dosarele s-au prescris după amânărirepetate. De dosarul Vântu în BNR (de înaintarea actelor cătreorganele de anchetă) s-a ocupat Mihai Bogza, fost vice­guver­natorBNR, care în 2004, la alegerea noului Consiliu de Administraţie, apierdut partida, ironic, în faţa lui Florin Georgescu, susţinut dePSD.

Politica lui Vântu a fost de a recruta şi a-şi lega afacerile deoameni respectabili, ceea ce i-a făcut pe cei care au intrat încontact cu el, ulterior, să se teamă de el şi de relaţiile lui.Mulţi politicieni au numele legat de Vântu, fie pentru că aucâştigat bani, fie pentru că le-a oferit o platformă prinRealitatea TV.
Băsescu, actualul preşedinte, îşi leagă ascensiunea mediatică dinanii 2003-2004, când devenise liderul opoziţiei, în faţa PSD şi alui Adrian Năstase, premierul de atunci, de Vântu. El a declarat,în 2009, că se întâlnea noaptea cu Băsescu în 2004 în parcarea dinCorbeanca pentru a fugi de serviciile secrete ale lui Năstase. Şicu ajutorul Realităţii Băsescu a câştigat alegerile din 2004 înfaţa temutului Năstase (actualment cercetat în mai multe dosare).Dar relaţiile dintre cei doi s-au răcit odată ce Băsescu a preluatputerea. Relaţiile proaste s-au acutizat în anul 2009, când au fostdin nou alegeri prezidenţiale. Vântu l-a susţinut pe Mircea Geoană,candidatul PSD, în timp ce Băsescu acuza "mogulii", inclusiv peVântu, că vor să pună mâna pe putere. Ironia face ca înconfruntarea finală din decembrie 2009, Băsescu să-l acuze peGeoană că în seara de dinainte fusese la Vântu acasă. Rămas fărăreplică şi în direct la TV, în faţa a şase milioane detelespectatori, Geoană a pierdut confruntarea şi, apoi, alegerile.Pe fondul crizei financiare şi al acutizării conflictului cuBăsescu, pentru Vântu a început declinul.
"Când Băsescu va pierde o bătălie, vreau să-l văd în locul meu", afost una dintre puţinele fraze pe care Vântul le-a rostit laieşirea din sediul Parchetului, după ce a fost reţinut pentru 24 deore.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO