Eveniment

Cum afectează „cazul Ponta“ agenda internă şi externă a României

Cum afectează „cazul Ponta“ agenda internă şi...

Autor: Iulian Anghel

08.06.2015, 00:07 558

Începerea urmăriri penale împotriva premierului Victor Ponta (42 de ani) va capta în următoarele săptămâni întreaga atenţie şi va trece pe planul al doilea subiecte precum situaţia economiei, într-o vreme în care tot efortul guvernamental trebuie să se concentreze pe păstrarea startului bun înregistrat la început de an.

Agenda internă a guvernului va fi afecta­tă pentru că, şi în si­tuaţia în care deputaţii resping cererea procurorilor de începere a urmăririi penale împotriva premierului, el s-ar putea vedea obligat să se prezinte regulat în faţa procurorilor.

În istorie, Ponta nu este singurul şef de guvern în funcţie urmărit penal (vezi cazul Ber­lus­coni), dar acum este singurul premier din UE aflat într-o astfel de situaţie, ceea ce-i va afe­c­ta agenda externă.

Procurorii DNA au început vineri cercetarea penală împotriva pre­mierului în cazul „Tur­ceni-Rovinari“, în care principalul acuzat este Dan Şova, Ponta fiind acuzat de fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani. Separat, pentru o acuzaţie de conflict de interese procurorii cer Camerei Deputaţilor încuviin­ţarea începerii urmăririi penale împotriva sa.

 

Ce va urma

  •  Comisia juridică a Camerei Deputaţilor se întruneşte astăzi pentru a stabili calendarul procedurii ce trebuie urmată în cazul cererii procurorilor de începere a urmăririi penale împotriva premierului Victor Ponta.

  •  Comisia are 14 zile la dispoziţie ca să alcătuiască un raport ce trebuie votat sau respins de majoritatea parlamentarilor.

  •  Dacă plenul Camerei aprobă cererea procurorilor, preşe­dintele României îl poate suspenda din funcţie pe primul-ministru, dacă nu, nu.

  •  Dacă plenul respinge cere­rea procurorilor, cazul este „închis“, dar doar pen­tru acuzaţia de „conflict de interese“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO