Eveniment

Cum ajunge pretul laptelui de la 0,8 lei la fermier la peste 4 lei in magazin

12.03.2008, 17:41 736

Pretul mediu pe care un procesator de lactate il plateste in prezent unui fermier pentru un litru de lapte variaza intre 0,5 lei pentru laptele neconform (care are mai multi germeni decat normele impuse de UE) si 1,2 lei pentru cel conform, insa pe rafturile magazinelor pretul unui litru de lapte depaseste 4-4,5 lei.
Procesatorii spun ca fermierii locali care administreaza ferme cu peste 100 de vaci sunt foarte putini, astfel ca sunt nevoiti sa achizitioneze materia prima de la zeci de furnizori. Acest lucru determina cheltuieli de transport suplimentare de la furnizori la fabrica. In plus, in prezent doar 30% din laptele pe care procesatorii il achizitioneaza este conform normelor europene, motiv pentru care producatorii cheltuie suplimentar pentru procesarea laptelui.
Dincolo de costurile de transport, procesare si ambalare, in momentul in care laptele este vandut marilor lanturi de retail prezente pe plan local, la pretul de fabricatie se mai adauga TVA de 19% si taxele cerute separat de retailer care pot ajunge si pana la 25% din pretul final al produsului.
Astfel, de la un pret mediu de 0,8 lei platit de procesatori furnizorilor pentru un litru de lapte, acesta din urma este achizitionat din magazine cu preturi intre 3,5 lei in ambalaj la punga si 5 lei in ambalaj Tetra Pak.
Preturile platite de procesatori furnizorilor au crescut anul trecut cu circa 30% comparativ cu cele din 2006, dar fermierii solicita noi majorari de tarife.
"Pretul unui litru de lapte este mai mic decat cel primit de furnizorii de lapte din celelalte tari europene. In Olanda un litru de lapte costa 44 de eurocenti (1,6 lei) iar in Ungaria costa intre 95 si 103 forinti(1,3-1,4 lei), in timp ce noi suntem platiti cu 0,6-0,7 lei la punctele de colectare si 1,2 lei pentru laptele conform. Dorim sa primim 1 leu pentru laptele neconform si 1,5 lei pentru laptele conform", a declarat Dorel Secara, presedinte al Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.
Fermierii au pichetat ieri fabricile principalilor producatori de lactate de pe plan local - Friesland, Albalact, Tnuva, Danone si Hochland, pentru a-i determina sa le accepte solicitarea.
La randul lor, procesatorii sustin ca nu pot majora pretul de achizitie, o noua crestere de pret la materia prima putand duce la o scumpire a produselor lactate peste pretul produselor similare din import, lucru ce ar determina scaderea cererii de lapte materie prima si, implicit, scaderea pretului de achizitionare a laptelui.
Reprezentantii Friesland sustin ca pretul pe care il ofera furnizorilor este unul corect si in concordanta cu standardele UE, in timp ce oficialii Hochland declara ca pretul trebuie sa se formeze liber pe piata prin confruntarea cererii cu oferta, pe baza calitatii si cantitatii laptelui materie prima.
Gheorghe Petrisor, reprezentantul Danone, a declarat pentru Mediafax ca Danone plateste cel putin 1,2 lei pe un litru de lapte, dar ca furnizorii sunt concurenti pe piata de achizitie a laptelui, la fel ca si pe piata de desfacere a produselor lactate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO