Eveniment

Cum alegem măştile de protecţie? La o căutare pe magazinele online apar mii de produse diferite, de la sute de distribuitori, cu preţuri între 60 bani şi 80 de lei

Cum alegem măştile de protecţie? La o căutare pe...

Autor: Georgiana Mihalache

29.09.2020, 17:55 953

O căutare după cuvântul cheie din ultimele luni „măşti” generează 3.600 de rezultate pe platforma online eMag, cu preţuri cuprinse între 60 de bani şi 81 de lei pentru un singur produs, în timp ce pe platforma cel.ro apar circa 600 de produse, cel mai mic preţ pornind de la 2 lei, potrivit analizei ZF de pe cele două site-uri.

Pe platforma eMag este afişat numărul de rezultate generate de căutare, astfel că apar peste 3.600 de produse, de la măşti simple, din material textil, până la seturi de măşti chirurgicale, FFP2. În total, sunt 575 de distribuitori care vând măştile de protecţie pe platforma online.

Astfel, după ce la începutul pandemiei cererea a explodat, iar farmaciile şi magazinele găseau cu greu distribuitori pentru a vinde măşti, în prezent sunt sute astfel de oferte.

Specialiştii spun că important este ca oamenii să poarte mască, iar diferenţele de preţ dintre ofertele retailerilor sunt în funcţie de distribuitori, gradul de protecţie sau materialele din care sunt confecţionate.

„Ideal ar fi să fie o mască care să întrunească nişte criterii de calitate, cu trei straturi, cu trei pliuri, să aibă acea bandă metalică pentru că asta oferă mai bună stabilitate la nivelul nasului. Chiar dacă este o diversitate mare a acestui tip de produse, important este ca ele să fie purtate, oamenii să le folosească corect. Sunt diferenţe care ţin de nivelul de protecţie care ţin de diverse dimensiuni ale particulelor microbiene, de praf”, a spus pentru ZF medicul primar de boli infecţioase Valeriu Gheorghiţă, din cadrul Spitalului Militar Carol Davila.

El a precizat că este important ca oamenii să poarte mască, pentru că astfel se împiedică răspândirea virusului la nivel comunitar, însă trebuie ca această măsură de protecţie să fie însoţită şi de spălarea mâinilor şi măsuri de distanţare socială.

„Este discutabil care e eficientă, care nu e, mesajul rămâne acelaşi: purtaţi mască! Nicio măsură de protecţie nu e 100% sigură, măsurile de prevenţie vin la pachet. Dacă oamenii se vor simţi cu un nivel de protecţie foarte mare că au o mască de un anume tip, dar nu se vor spăla pe mâini sau vor pune masca pe suprafeţe, nu o poartă corect şi e acelaşi lucru.”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

Paul Negoiţă, managerul farmaciilor Iris Pharm din Buzău, a explicat pentru ZF că diferenţele dintre măşti sunt în funcţie de nivelul de protecţie şi de preţ.

„Au scăzut preţurile de intrare a măştilor. De la lipsa anterioară, este o inflaţie de măşti pe piaţă, sunt mulţi furnizori, multe aduse din China. Depinde de utilitatea măştii, pentru că dacă foloseşti la ieşirile în ppublic, la serviciu, poate fi o mască mai ieftină, cu trei pliuri. Dacă vorbim de zone în care contactul cu mai multe persoane este mai intens, mai apropiat, atunci ar trebui o mască FFP2, ceva care să protejeze mai bine”, a spus Paul Negoiţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO