Eveniment

Cum anunţă RATB noul şef: în 9 rânduri apare numele şi că este inginer. Orice altă informaţie lipseşte

Autor: Mirabela Tiron

14.11.2011, 00:04 469

Adrian Criţ, cel care se afla la conducerea RATB din iunie anul trecut, a fost revocat din funcţie în urma unei hotărâri de săptămâna trecută a con­siliului general al municipiului Bu­cu­reşti, care ar fi invocat "proiecte nefina­lizate", fără a fi menţionate. În locul lui a fost numit Viorel Popescu, un inginer despre care consilierii generali nu spun nici de unde vine, nici ce vârstă are şi nici care este experienţa sa anterioară.


În timpul conducerii lui Criţ au fost in­tro­duse cele 23 de tra­see de noapte cu auto­bu­zele, s-a rea­li­zat circuitul pentru auto­buzele turistice Bucharest City Tour şi a fost anunţată extinderea reţe­lei de transport spre marile centre comer­ciale şi cartierele rezi­denţiale noi din Bucureşti, prin prelun­girea unor linii deja existente şi în­fiinţarea altora noi. Din cauza intro­ducerii traseelor de noapte 200 de şoferi şi vatmani ai RATB au protestat în iulie.

Anul trecut, RATB a obţinut o cifră de afaceri de 701 mil. lei (166 mil. euro), ni­vel cu 7 mil. lei (1,6 mil.euro) mai mic decât cel din 2009. Profitul s-a situat la 2,5 mil. lei (595.000 euro), în scădere cu 39% faţă de anul anterior, la un număr de 11.677 de angajaţi, potrivit datelor de la Mi­nisterul de Finanţe. Compania a trecut pe profit în 2009. Oficialii Regiei Autonome de Transport Bucureşti nu au răspuns la solicitarea ZF cu privire la ce anume a dus la schimbarea lui Criţ din funcţie şi ce îl recomandă pe noul director, de pro­fesie inginer. Potrivit gandul.info, noul director ge­neral al RATB Viorel Popescu este "mem­bru PD-L şi de profesie inginer", după cum a declarat viceprimarul ge­ne­ral al Capitalei Mircea Raicu. El a lu­crat în Primăria Capitalei în cadrul Di­rec­ţiei Inspecţie şi la Administraţia Stră­zilor.

În 2010, RATB a primit subvenţii în valoare de 525 milioane de lei (125 mil. euro), astfel că profitul brut pe care l-a raportat la Ministerul de Finanţe nu este unul real.

ZF nu l-a putut contacta pe Criţ pentru mai multe detaliiÊpână la închiderea ediţiei. Toţi membrii Consiliului de Administraţe al RATB au votat în unanimitate revocarea contractului de mandat încheiat între RATB şi Adrian Criţ, precum şi alegerea lui Viorel Popescu în funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al RATB, potrivit reprezentanţilor RATB, potrivit unui comunicat de 9 rânduri postat pe site-ul instituţiei. Sorin Oprescu, primarul Capitalei, citat de Mediafax, a transmis că hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) va fi acţionată în instanţă. El a menţionat că s-a comis o gravă eroare juridică, deoarece primarul este cel care numeşte, sancţionează şi dispune suspendarea, modificarea şi încetarea raportului de muncă pentru persoanele din cadrul aparatului de specialitate, precum şi pentru conducătorii instituţiilor şi serviciilor publice de interes local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO