Eveniment

Cum ar putea arăta alegerile din toamnă: USR-PLUS propune două zile pentru locale şi creşterea numărului de secţii de votare

Cum ar putea arăta alegerile din toamnă: USR-PLUS...

Autor: Gabriel Pecheanu

06.07.2020, 12:45 117

Alianţa USR PLUS susţine organizarea alegerilor locale din toamnă pe parcursul a două zile pentru a avea un proces electoral corect şi accesibil tuturor cetăţenilor în condiţii de siguranţă sanitară.

Legea Guvernului privind alegerile locale intră luni în dezbatere la comisiile din Parlament, iar parlamentarii USR vor depune o serie de amendamente, dintre care cel mai important vizează desfăşurarea votului pe mai multe zile, anunţă USR într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în condiţiile în care accesul în secţiile de votare se va face mai dificil, pentru că trebuie respectate măsurile de distanţare, mulţi dintre cetăţeni nu vor apuca să voteze.

„Desfăşurarea votului pe mai multe zile va ajuta enorm la facilitarea votului. Votul pe mai multe zile a fost deja practicat pentru diaspora la alegerile prezidenţiale, iar evaluările arată că a funcţionat. Ne dorim ca un număr cât mai mare de români să îşi poată exercita dreptul de a vota, în siguranţă. De asemenea, noile autorităţi alese ale administraţiei publice locale au nevoie de cât mai multe voturi pentru legitimitate, mai ales că alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene se face într-un singur tur”, a declarat senatoarea USR Florina Presadă.

Alianţa USR PLUS consideră că este necesară, de asemenea, clarificarea prevederilor privind creşterea numărului de secţii de votare, prin amenajarea în structuri uşoare de tip container, cu respectarea condiţiilor de siguranţă, dar şi extinderea procesului de votare cu urna mobilă pentru cetăţeni aflaţi în izolare sau carantină, care sigur nu se vor putea deplasa la secţii ca să voteze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO