Eveniment

Cum ar putea scadea cu 50% pretul apartamentelor? Statul sa dea terenul si utilitatile

Cum ar putea scadea cu 50% pretul apartamentelor? Statul sa dea terenul si utilitatile
05.11.2009, 23:17 35

Pretul locuintelor ar putea scadea cu pana la 50% dacaproiectele imobiliare ar fi dezvoltate prin parteneriate in regimpublic-privat (PPP), prin care autoritatile publice sa asigureterenul si racordarea la utilitati, iar dezvoltatorii sa finantezeconstructia si lucrarile de infrastructura.
"Crearea unor astfel de parteneriate este o practica des intalnitain Vest si poate scadea preturile de vanzare cu 50%. La noi toatecosturile sunt suportate de dezvoltatori, iar acest fenomen se vedemai departe in costul locuintelor", a declarat Daniel CristianClenciu, vicepresedintele Asociatiei Romane a AgentiilorImobiliare.
In prezent costul mediu pentru o locuinta in Capitala este deaproximativ 1.200 euro euro/mp, potrivit Colliers, ceea ce inseamnaca parteneriatele public-privat ar duce preturile pana la 600euro/mp.
In Romania practica PPP-urilor este foarte rar intalnita insectorul imobiliar, un exemplu in acest sens fiind proiectul DealulLomb, dezvoltat de Impact in parteneriat cu Primaria Cluj.Proiectul estimat la 650 mil. euro va cuprinde 6.000 de locuinte,primaria contribuind prin asociere cu 204 hectare de teren, in timpce dezvoltatorul imobiliar va investi in constructia locuintelor sia infrastructurii.
"Parteneriatul public-privat de la Cluj presupune o participatie de51% a autoritatilor locale. Au fost finalizate proiectele deinfrastructura si se executa o parte din drumurile principalepentru 88 de hectare", a explicat Florian Fugasian, reprezentantulImpact.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) lucreaza la unproiect de act normativ pentru reglementarea unui sistem de tip PPPintre constructori, primarii si banci, potrivit declaratiilor luiGheorghe Popescu, director in MDRL. "Nicaieri in lume guvernul numai construieste locuinte iar finantarea constructiei de locuintede la bugetul de stat nu rezolva problemele legate de locuire dinRomania."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO