Eveniment

Cum arată dorul de casă? În inima New York-ului, mii de români din America s-au strâns la festivalul Romanian day on Broadway, dedicat tradiţiilor româneşti. GALERIE FOTO

Autor: Georgiana Mihalache

17.06.2024, 17:35 792

Festivalul Romanian day on Broadway, cel mai mare eveniment de peste Ocean dedicat tradiţiilor româneşti, a atras românii din zona New York-ului, care au venit să mănânce produse tradiţionale, să asculte muzică populară sau să interacţioneze cu alţi cetăţeni români stabiliţi în America.

Pentru organizarea evenimentului aflat la a 23-a ediţie, strada Broadway din New York a fost închisă.

La eveniment au fost lansaţi şi micii româneşti pe Broadway, sub brandul „Litălşi”, ai companiei româneşti Carmolimp din Braşov.

Românii prezenţi la eveniment, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în ia tradiţională, şi-au adus şi prietenii sau parte din familia din America şi s-au aşezat la cozile la mici, sarmale, prăjituri de casă, în timp ce pe fundal răsunau melodii populare.

De familia rămasa acasă, de mâncare şi de tradiţiile româneşti le este cel mai dor românilor care trăiesc în New York.

„Sunt de 18 ani în New York, am venit cu Work and Travel. Copiii vorbesc româneşte, dar mai puţin. De familie mi-e dor, am plecat la 24 de ani, nu eram nici copii, nici maturi, tânjim după amintirile pe care le-am avut la bunici, după satul de la munte, lângă Cluj, nu m-am mai odihnit niciodată ca acolo”, a spus Mihaela, o româncă prezentă la festival.

Evenimentul “Romania Day on Broadway” a avut loc prima dată în anul 2000 şi este organizat de Ambasada României din Statele Unite ale Americii, Consulatul General al României din New York şi Institutul Cultural Roman.