Eveniment

Cum arată formularul cu zeci de rubrici din cauza căruia Guvernul a amânat cu două luni depunerea declaraţiei pentru proprietarii de locuinţe unde se desfăşoară activităţi comericale

Cum arată formularul cu zeci de rubrici din cauza...

Autor: Adelina Mihai

23.03.2016, 19:46 3049

Declaraţia fiscală pentru stabilirea impozitului/ taxei pe clădirile persoanelor fizice”, documentul pe care trebuie să îl completeze antreprenorii care au firmele înregistrate în apartamentele proprii, poate fi completată până la finalul lunii mai şi nu până la finalul acestei luni, potrivit unei ordonanţe date de Guvern pentru modificarea Codului Fiscal.

Pentru completarea acestui document de două pagini, proprietarii de firme cu sediul în apartament trebuie să cunoască o serie de informaţii tehnice, cum ar fi, de exemplu, materialul din care este construită clădirea.

Antreprenorii trebuie să ştie dacă este o clădire cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau dacă e o clădire cu pereţii din lemn din lemn, din piatră, din cărămidă nearsă sau din vălătuci, de exemplu.

Astăzi, Guvernul a decis prelungirea cu două luni, de la 31 martie la 31 mai 2016, a termenului până la care persoanele fizice care au în proprietate clădiri cu destinaţie mixtă sau nerezidenţială pot depune declaraţia privind destinaţia clădirii, potrivit Mediafax.

Tot cu două luni, până la 31 mai 2016 se prelungeşte şi termenul până la care persoanele juridice pot depune declaraţia privind clădirile pe care le deţineau în proprietate la data de 31 decembrie 2015, destinaţia şi valoarea impozabilă a acestora.

Adrian Vascu, fostul şef al ANEVAR (asociaţia evaluatorilor), a spus săptămâna trecută că nu susţine ideea amânării termenului de plată pentru impozitul pe clădiri chiar dacă există în continuare confuzie legată de modul de interpretare a legii de către contribuabili (cât au de plătit persoanele fizice care au o locuinţă cu destinaţie mixtă, adică firmă şI casă), dar şi de către Fisc.

Altfel, chiar dacă decizia prelungirii e cea mai simplă şi toată lumea ar fi bucuroasă, «generatorii» acestei schimbări vor înţelege că pe baza demersului lor superficial s-a realizat uşor o modificare importantă şi vor proceda şi pe viitor la fel, pentru că s-a creat un precedent, sau, mai rău, s-a continuat cu acelaşi mod de abordare a situaţiilor din anii anteriori.

Am răspunde la interese strict punctuale şi neconvergente, în dauna implementarii unui mod sănătos de raportare la lege şi la respectarea acesteia. Iar predictibilitatea pe care o cere de atâta timp întreg mediul de afaceri ar fi, încă o dată, ignorată. Poate ar fi momentul să schimbăm ceva din mentalităţile vechi conform cărora în loc să respectăm reguli, găsim o cale să le modificăm astfel încât să ne fie bine, a declarat Adrian Vascu într-o opinie pe acestă temă scrisă pentru ZF.

 



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO