Eveniment

Cum arată Gara de Nord prin ochii ANPC: Trenuri murdare, guri de aerisire ruginite şi gumă de mestecat lipită pe scaune. S-au dat amenzi de 136.000 de lei

Cum arată Gara de Nord prin ochii ANPC: Trenuri murdare,...

Autor: Andreea Tobias

27.07.2022, 14:00 253

Recepţii făcute pe genunchi, vagoane de tren spălate pe hârtie şi ţigări stinse pe scaune. ANPC a verificat trenurile din zona Bucureşti şi comercianţii din Gara de Nord.

În urma unor reclamaţii referitoare la condiţiile de deplasare cu trenul, ANPC au făcut 3 acţiuni de verificare la CFR Călători, la Gara de Nord, Depoul Griviţa, Depoul revizie de vagoane Bucureşti – Basarab.

„Întreaga situaţie trebuie reevaluată. Plecând de la nesimţirea unor cetăţeni, până la recepţiile făcute pe genunchi, toate trebuie gestionate corect. Se spală vagoane pe hârtie şi se sting ţigări pe scaune! Punctual trebuie sancţionate lucrurile: disciplinar sau poate chiar penal!”, spune Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Vor avea loc, în cel mai scurt timp, întîlniri între reprezentanţii celor 3 instituţii – ANPC, Ministerul Transporturilor şi SNTFC C.F.R. Călători S.A – pentru găsirea unor soluţii de remediere a deficienţelor constatate, pe termen scurt şi pe termen mediu, nefiind vorba despre amenzi pentru că ar trebui plătite de la bugetul statului, ci despre măsuri concrete.

Dintre cele mai importante nereguli constatate, ANPC menţionează:

- Pavimentul din tren neigienizat, tapiţeria scaunelor ruptă sau murdară
- Existenţa unor coşuri de gunoi murdare
- Ferestrele vagoanelor aveau geamuri murdare cu depuneri grosiere de praf
- Existenţa unor guri de aerisire ruginite, precum şi a unor prize lipite cu bandă de hârtie
- Prezenţa, în compartimente a unor resturi alimentare sau a gumei de mestecat lipită pe paviment şi scaune
- Igienă necorespunzătoare în zona toaletelor
- Existenţa unor resturi menajere îndesate în grilajul sistemului de ventilaţie
- Folosirea unor produse de curăţat fără elemente de identificare.

Dat fiind verificările efectuate de comisarii CRPC Bucureşti-Ilfov în Gara de Nord, aceştia au realizat controale la 15 operatori economici care îşi desfăşoară activitatea în acest loc, pentru a verifica modul în care respectă prevederile legale în domeniu.

În urma acestor acţiuni, comisarii de la CRPC Bucureşti - Ilfov au aplicat amenzi contraveţionale în valoare de 136.000 lei.

Totodată, a fost dispusă oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor, pentru 12 operatori economici.

Neregulile constatate la comercianţii din Gara de Nord au fost:

- Comercializarea unor produse alimentare, depozitate la temperatura mediului ambiant, fără a exista un sistem de ventilaţie sau aer condiţionat funcţional
- Depozitarea apei minerale şi a băuturilor răcoritoare direct pe paviment
- Utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate corespunzător, cu insecte moarte, acumulări de praf, impurităţi, atât în interiorul agregatului, cât şi pe sistemul de ventilaţie
- Lipsa afişării preţurilor în mod vizibil, într-o formă neechivocă, uşor de citit
- Neprezentarea autorizaţiilor de funcţionare
- Depozitare băuturi direct pe paviment, in interiorul sau in afara unităţii, la temperatura mediului ambiant.
- Comercializarea unor produse alimentare preambalate şi a unor băuturi, fără a exista sisteme de ventilaţie sau aparate de aer condiţionat, nerespectându-se, astfel, condiţiile de depozitare recomandate de producător
- Existenţa unui paviment deteriorat, depreciat, neigienizat corespunzător
- Folosirea unor agregate frigorifice neigienizate corespunzător, cu insecte, cu grătare cu vopsea exfoliată şi urme de rugina, chedere depreciate şi sisteme de ventilaţie cu acumulări masive de praf, impurităţi şi mucegai
- Neafişarea preţurilor la toate produsele
- Folosirea unor aparate vending în vederea preparării şi comercializării de băuturi calde, aflaate în exterior, la peste 38 grade C, cu apa folosită ca materie prima provenită din sursă proprie.
- Comercializarea unor produse alimentare fără elemente de identificare şi caracterizare complete
- Utilizarea unor maşini de gheaţă cu urme de rugină şi neigenizate corespunzător
- Comercializarea unor produse cu data limita de consum depaşită
- Nerespectarea regimului de temperatură indicat de producător pentru păstrarea produselor (depozitarea la temperatura mediului ambiant)
- Utilizarea unor hote, în spaţiul de gătit, cu un strat gros de grăsime şi praf pe toată suprafaţa
- Condiţii de igiena precară (vitrine, camere frigorifice, paviment deteriorat, neigienizat corespunzător, cu gândaci şi muşte).
- Lipsa graficelor de temperatură şi schimbare a uleiului
- Folosirea unor autorizatii de punct lucru expirate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO