Defense News a publicat topul celor 100 de companii în funcţie de profiturile generate din apărare în anul fiscal 2023. Compania americană Lockheed Martin conduce clasamentul, fiind urmată de industria de aviaţie chineză şi, apoi, de alte patru companii americane.
Primele 10 companii din acest top realizat de Defense News este dominat de companiile americane. Lockheed Martin se află pe prima poziţie, fiind urmată de industria de aviaţie chineză şi de alte patru companii americane, mai precis RTX, Northrop Grumman, General Dynamics şi Boeing. Pe locul 7 se află compania BAE Systems, fiind urmată, pe 8, de compania de stat chineză producătoare de nave şi, pe 9, de China North Industries Group Corporation Limited. Locul 10 este ocupat tot de o companie americană, L3Harris Technologies. Topul ia în calcul totalul veniturilor din apărare pe anul fiscal 2023.
Surprinzătoare în acest top este diferenţa uriaşă în venituri a industriei ucrainene de apărare, cunoscută drept Ukroboronprom. Din anul 2022 până în 2023, aceasta a înregistrat o creştere de 72% în venituri. Şi diferenţa dintre 2021 şi 2022 este uriaşă, mai precis 755 de milioane de dolari în anul fiscal 2021 şi 1,3 miliarde de dolari în anul fiscal 2022. În 2023, a înregistrat venituri din apărare în valoare de 2,2 miliarde de dolari.
Defense News scrie că, de fapt, mai mult de trei pătrimi din companiile listate în Top 100 au înregistrat creşteri uriaşe de venituri în ultimii doi ani.
Totalul veniturilor companiilor listate au fost, în ultimii ani, după cum urmează: 524,4 miliarde de dolari în anul fiscal 2019, 551,2 miliarde de dolari în 2020, 595 miliarde de dolari în 2021, 533,9 miliarde de dolari în 2022 şi 603,9 miliarde de dolari în 2023. Ultima creştere, de aproape 13%, vine pe fondul războiului din Ucraina, războiului din Gaza şi luptelor Israelului cu Hezbollah, precum şi tensiunilor din regiunea Asia-Pacific şi dintre Taiwan şi China.
SUA sunt prezente în top cu 48 de companii, urmate de China şi UK, cu câte şase companii de fiecare, Germania şi Turcia, fiecare cu câte cinci companii, Israel şi Coreea de Sud, cu trei companii fiecare, India, Italia, Norvegia şi Spania cu câte două, Australia, Canada, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Polonia, Arabia Saudită, Singapore, Suedia şi Ucraina cu câte una şi Franţa cu patru companii (deşi Airbus a listat doar biroul central, nu şi celelalte sedii), iar Ţările de Jos cu o companie.
Companiile ruseşti nu sunt incluse în top pentru că un au vrut să furnizeze publicaţiei care a întocmit lista date despre veniturile lor. La fel s-a întâmplat şi cu Japonia.