Eveniment

Cum au ajuns Cipru, Luxemburg sau Olanda între primii 10 investitori străini în România

Cum au ajuns Cipru, Luxemburg sau Olanda între primii 10...

Autor: Iulian Anghel

11.04.2016, 00:00 1144

Ţări cu un PIB de 10 ori mai mic decât cel al României – precum Cipru –, cu un produs intern brut la o treime din cel al României şi cu o populaţie insignifiantă  – precum Luxemburg - se află în topul celor mai mari investitori străini în România.

Ţări europene cu un regim fiscal foarte prietenos – chiar dacă nu precum al paradisurilor fiscale din insule exotice – conduc în topul investitorilor străini în România. Olanda este în frunte cu investiţii de 14 miliarde de euro la nivelul lui 2014 (ultimele date centralizate la BNR) reprezentând aproape 24% din soldul investiţiilor străine în România. Olanda a avut anul trecut un PIB de 678 de miliarde de euro, de 4,5 ori mai mic decât cel al Germaniei, care, cu un produs intern brut de 3.000 de miliarde de euro, dar şi cu tradiţia de a privi spre Europa de Est, este abia pe locul al treilea în topul investitorilor străinii pe piaţa locală (7,5 mld. euro soldul investiţiilor). Unele dintre cele mai importante companii străine care activează pe piaţa locală sunt înregistrate în Olanda, deşi nu sunt deţinute de acţionari olandezi. Între acestea: RCS/RDS, Mega Image, Enel, Coca-Cola, Oracle, Toyota, UPC, Lukoil, GDF Suez Energy, Vodafone, Ford, JT International, Samsung, Continental Automotive, Arctic sau Alro. Iulian Anghel

Cipru, un alt paradis fiscal, o ţară cu un PIB de 17 miliarde de euro, de 9,4 ori mai mic decât cel al României (160 mld. euro) este pe locul al patrulea în topul investitorilor străini, cu un sold al investiţiilor de 4,2 miliarde de euro. Luxemburgul, cu un PIB de 52 mld. euro (o treime din cel al României) devansează la investiţii în economia locală o ţară ca Marea Britanie, cu un PIB de 1.800 de miliarde de euro. Luxemburgul este pe locul opt în top, cu un sold al ISD-urilor de 2,1 mld. euro, în vreme ce Marea Britanie este pe 10 cu 1,5 mld. euro investiţii în România.

Este de reamintit că, în momentul în care a fost propus pentru a prelua preşedinţia Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, fostul premier luxemburghez, a fost acuzat că a încurajat în ţara sa legislaţia legată de investiţii oferint un regim ultraavantajos companiilor care se înregistrau acolo, prejudiciind, astfel, de taxe ţările în care respectivele companii funcţionau de fapt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO