Eveniment

Cum au petrecut morţii pe banii primăriei. Exemple de cheltuire aberantă a fondurilor publice

Cum au petrecut morţii pe banii primăriei. Exemple de...

Autor: Gândul

13.05.2016, 15:06 670

Rapoartele privind finanţele publice locale pe anii 2012, 2013 şi 2014, întocmite de Curtea de Conturi, scot la iveală cum primăriile celor şase sectoare ale Capitalei şi unităţile administraţiei publice locale au irosit banul public. De la cheltuieli nejustificate, plăţi nelegale, contractarea şi decontarea unor servicii la preţuri supraevaluate până la cheltuieli neeconomice, toate acestea relevă cum prejudiciile au evoluat de la un an la altul în tandem cu ineficienţa din teren, deşi îndeplinirea promisiunilor din campanie se anunţa de neclintit. De exemplu, 44 mii de lei au fost plătiţi nelegal de Primăria Sectorului 1 prin decontarea cheltuielilor de participare la unele evenimente culturale a unor persoane care erau decedate la data organizării lor. Grija faţă de cultura s-a remarcat şi la nivelul Sectorului 6, unde primăria a dat 547 mii de lei pentru executarea proiectului tehnic de consolidare, extindere şi modernizare a cinematografului Favorit, în condiţiile în care obiectivul nu se află în patrimoniul sau în administrarea Sectorului 6.

În cei doi ani electorali, respectiv 2012, când au fost organizate alegerile locale şi cele parlamentare, şi 2014, când au avut loc alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale, la nivelul Municipiului Bucureşti au fost constatate, în urma controalelor Curţii de Conturi, cele mai mari prejudicii. Campionul neregulilor a fost anul 2014, cu un prejudiciu constatat de 138.280 mii de lei. De altfel, patru sectoare au avut cele mai mari prejudicii în anul 2014, respectiv Sectorul 1, 2, 5 şi 6.
 
Revenind, pe locul doi s-a clasat anul 2012, cu o pagubă de 73.303 mii de lei, în timp ce locul trei a revenit anului 2013, unde au fost găsiţi cheltuiţi necorespunzător 35.761 mii de lei.    

Dintre toate cele şase sectoare, având în vedere rapoartele cumulate pe cei trei ani, prejudiciul cel mai mare a fost înregistrat la Sectorul 1, în valoare de 72.762 mii de lei, unde primar a fost Andrei Chiliman din iunie 2012 până în iunie 2015, când a fost suspendat din funcţie în urma punerii sale sub control judiciar în dosarul în care este cercetat, alături de consiliera personală a sa, Ioana Costescu, fostul trezorier al PNL, Vlad Moisescu, şi consilierul local al Sectorului 1, Ion Brad, pentru atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care aceştia ar fi primit "comisioane" de 10 la sută din valoarea contractelor încheiate. De altfel, numai în raportul pe 2014, prejudiciul s-a ridicat la 71.994 mii de lei. La pol opus s-a situat Sectorul 4, cu 2.691 mii de lei reprezentând prejudiciul constatat în urma controalelor demarate de inspectorii Camerei de Conturi, pe vremea când primar era Cristian Popescu Piedone. Mandatul acestuia s-a încheiat în noiembrie 2015, când şi-a dat demisia din funcţie ca urmare a protestelor de stradă după tragedia din 30 octombrie, din Clubul Colectiv.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO