Eveniment

Cum au tradus dealerii mesajul guvernatorilor

24.02.2009, 19:41 22

Dealerii romanii considera ca iesirea publica coordonata a bancherilor centrali din regiune, inclusiv cea a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, este oportuna.

Interventia guvernatorilor de la inceputul saptamanii a reusit sa ridice forintul, zlotul si coroana ceha. Si leul s-a apreciat usor, castigand marti 0,05% fata de ziua precedenta. Miscarea a fost insa de scurta durata, in conditiile in care deteriorarea sentimentului investitorilor de ieri a sters o parte din castiguri. 
"In contextul actual al economiei mondiale, mesajul este oportun, transparenta privind evaluarile bancii centrale asupra evolutiei cursului si a situatiei economice de ansamblu fiind acum necesara", comenteaza Dorin Badea, seful Trezoreriei Unicredit Tiriac Bank.
"In cazul in care participantii la piata se decid sa testeze angajamentul guvernatorilor, bancile centrale vor fi nevoite sa intervina si sa isi apere monedele daca vor sa isi pastreze credibilitatea. Totusi, conditiile de lichiditate din Polonia si Romania ar putea sa previna o astfel de tentativa, cel putin pentru moment", comenteaza Otilia Ciotau, economistul-sef al Piraeus Bank.
Pe plan local dobanzile pentru scadentele mai lungi de o luna sar de 20%, ceea ce face costisitoare acumularea unor pozitii lungi impotriva leului.
"Interventia verbala a avut un impact mai slab asupra leului decat in cazul celorlalte monede. Totusi, evolutia nu este surprinzatoare, avand in vedere ca in ultimele saptamani leul s-a depreciat mai putin decat monedele de pe pietele vecine", noteaza Martin Stelzeneder, analist al Raiffeisen Bank la Viena.
Pe de alta parte, analistii bancii suedeze SEB apreciaza ca interventia comuna a guvernatorilor din regiune a fost o incercare buna de a pacali investitorii. "Sustinem mai degraba ideea ca (interventia verbala - n.r.) a fost o incercare buna de a pacali investitorii, in conditiile in care bancile centrale din Europa Centrala si de Est vor, cel mai probabil, sa menajeze rezervele din cauza retragerilor de capital care vor urma".
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, considera ca declaratiile facute luni de guvernatorul BNR sugereaza existenta unor semnale cu privire la posibile atacuri speculative asupra leului. "Din declaratiile facute ieri de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, reiese ca exista semnale cu privire la atacuri speculative posibile asupra leului", a declarat ieri Ghetea, mentionand ca BNR le poate respinge.
"Grija noastra sunt rezidentii, a caror incredere trebuie sa ramana in moneda nationala. Depunatorii trebuie sa vada pe cifre medii ca trebuie sa stea pe lei", a explicat luni Isarescu.
In octombrie anul trecut, cand cursul s-a devalorizat brusc de la 3,7 la 3,9 lei/euro, BNR a spus ca a avut loc un atac asupra leului care a fost respins.
La intrebarea cum de a ajuns cursul intre timp la 4,3 lei, adica de ce BNR nu a mai putut aplica aceeasi strategie si anul acesta, guvernatorul a raspuns: "Nivelul cursului trebuie privit in conexiune cu alti indicatori".
Guvernatorul a spus ca BNR este acum in cu totul alta situatie decat la inceputul anului, cand cursul a pierdut in primele saptamani 4-5%, pentru ca teritoriul in care evoleaza este mult mai stabil, sugerand ca banca centrala are o pozitie mai puternica.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO