Eveniment

Cum au trecut degeaba aproape 10 ani pentru energia verde a României? Polonia şi-a crescut de peste 280 de ori capacitatea instalată în proiecte solare, România a bătut pasul pe loc

Cum au trecut degeaba aproape 10 ani pentru energia verde...

Autor: Roxana Petrescu

09.08.2022, 20:40 254

Unul dintre motivele pentru care România a devenit importator de energie, dincolo de lipsa totală a investiţiilor statului în zona de producţie, este şi blocarea, tot de către stat, a proiectelor de energie verde, solare şi eoliene, în ultimii aproape 10 ani.

Iar datele din cel mai nou raport al Agenţiei Internaţionale de Energie Regenerabilă (IRENA) demonstrează din plin acest lucru, România fiind un caz aproape unic la nivel european prin abandonul inexplicabil al acestei industrii strategice. Mai mult, deşi avizele de racordare la reţea se dau pe bandă rulantă pentru proiecte solare sau eoliene, anul acesta nu va aduce modificări semnificative ale capacităţii instalate, mai ales în contextul economic foarte volatil.

De exemplu, la nivelul anului 2012 România avea o capacitate instalată în proiecte de energie solară de 41 MW. Până în 2014, piaţa a înregistrat o creştere spectaculoasă, ajungând la o capacitate de aproape 1.300 MW. De atunci până anul trecut, investiţiile au îngheţat. Acelaşi lucru este vizibil şi pentru zona de energie eoliană. Practic, de la statutul de El Dorado pentru proiectele de regenerabile, România a retrogradat în liga pieţelor de care fug toţi investitorii. Polonia însă spune o cu totul altă poveste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO