• Leu / EUR4.9427
  • Leu / GBP5.4791
  • Leu / USD5.1135
Eveniment

Cum comentează Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene, ratarea termenului pentru prima tranşă de bani din PNRR: Este un semnal îngrijorător

Cum comentează Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene, ratarea termenului pentru prima tranşă de bani din PNRR: Este un semnal îngrijorător

Autor: Gabriel Pecheanu

29.07.2022, 15:07 85

Este un semnal îngrijorător – dacă la primul set de jaloane, cel mai uşor de îndeplinit, PNL şi PSD s-au încurcat, devine dramatic pentru celelalte seturi de jaloane, spune Cristian Ghinea, după anunţul că România nu va primi în luna iulie banii din prima tranşă a PNRR.

„Anul acesta, din PNRR, România ar fi putut primi în jur de 10 miliarde de euro, singurii bani siguri pe care ne-am fi putut baza pentru investiţii, în condiţiile în care deficitul tinde să ne sufoce. Este un semnal îngrijorător – dacă la primul set de jaloane, cel mai uşor de îndeplinit, PNL şi PSD s-au încurcat, devine dramatic pentru celelalte seturi de jaloane, care implică reforme grele şi investiţii masive care trebuie terminate la timp”, spune Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR şi fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, după anunţul că România nu va primi în luna iulie banii din prima tranşă a PNRR, aşa cum fusese stabilit, potrivit unui comunicat al USR.

Potrivit sursei citate, este o situaţie „extrem de gravă, dar care vine ca o consecinţă a amatorismului şi delăsării cu care actualul Guvern PSD-PNL-UDMR tratează implementarea PNRR”.

„Vreau să înţelegem cu toţii că nu e aşa o amânare banală. Această amânare vine la solicitarea Guvernului României şi nu a Comisiei, aşa cum susţine ministrul MIPE, Marcel Boloş, pentru că în regulament nu există posibilitatea ca Bruxelles-ul să ceară o asemenea amânare. Este o manevră prin care Ciolacu şi Ciucă încearcă să evite să le fie respinsă cererea. Adică să pierdem banii. Această amânare pune în pericol şi cea de-a doua cerere de plată pe care, potrivit regulamentului, România o poate face în decursul unui an. Pentru a doua cerere de plată, termenul era luna octombrie. În septembrie, abia vom avea răspunsul pe prima cerere de plată, va fi foarte dificil, iar guvernul actual nu dă semne că ar putea recupera timpul pierdut”, explică Cristian Ghinea.

Potrivit lui Cristian Ghinea, una dintre probleme este legată de faptul că nu pot fi urmăriţi banii din PNRR în sistemul informatic al ministerului.

„Am semnalat problemele acestea din ianuarie, MIPE a avut timp cinci luni să remedieze aceste probleme. N-a făcut-o. Este fie incompetenţă, fie rea-voinţă”, conchide Cristian Ghinea.

România nu se află în situaţia de a pierde echivalentul primei cereri de plată din PNRR, de aproape 2,6 miliarde de euro, anunţa joi seara Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Conform instituţiei, plata tranşei poate avea loc la finele lunii septembrie.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9427
Diferență: -0,0202
Ieri: 4.9437
Azi: 5.1135
Diferență: 0,8998
Ieri: 5.0679
Azi: 5.4791
Diferență: -2,6526
Ieri: 5.6284
Azi: 5.1775
Diferență: 0,3995
Ieri: 5.1569