Eveniment

Cum comentează vicepremierul Raluca Turcan creşterea istorică a euro: Nu există o legătură cu evoluţia economiei româneşti

Cum comentează vicepremierul Raluca Turcan creşterea...

Autor: Laura Buciu

22.02.2020, 13:23 968

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, sâmbătă, la Sibiu, că nu există nicio legătură între evoluţia economiei româneşti, criza politică şi deprecierea leului, politicianul punând creşterea istorică a euro în raport cu leul pe seama contextului internaţional.

Vicepremierul Raluca Turcan a fost întrebată, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Sibiu, cum comentează creşterea istorică a monedei europene, care duce la creşterea preţurilor pentru români, aceasta afirmând că este o „fluctuaţie temporară” şi nu are legătură cu evoluţia economiei româneşti.

„Creşterea punctuală a euro (...) este o fluctuaţie temporară. De altfel, cu câteva zile înainte leul ajunsese să se consolideze la o valoare favorabilă. Din nefericire, în contextul internaţional al fluctuaţiilor de cerere şi ofertă a avut de suferit şi leul românesc. Am avut o discuţie cu ministrul finanţelor şi a apreciat clar că această scădere a leului din ultimele zile nu are nicio legătură cu evoluţia economiei româneşti, contextul economic al României, ci a fost generat strict de evoluţia euro în întreaga regiune”, a răspuns Turcan.

Întrebată, în continuare, dacă scăderea leului nu vine ca urmare a situaţiei politice instabile, Turcan a răspuns că nu există nicio legătură.

„Nu există nicio legătură. În secunda zero în care Guvernul a fost demis şi am anunţat alegeri anticipate, leul a avut cea mai bună evoluţie şi atunci s-a simţit semnalul existent în piaţă cu privire la raportarea la contextul politic din momentul respectiv şi la aşteptarea legată de alegeri anticitate. Aşadar, răspicat, nu există nicio legătură între ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în România şi aşteptarea de alegeri anticipate şi deprecierea punctuală a euro generată de contextul financiar regional”, a spus vicepremierul.

Moneda europeană a atins un nou maxim istoric în raport cu leul, vineri, cursul afişat de Banca Naţională fiind de 4,8026 lei/euro, în creştere faţă cotaţia de joi, de 4,7834 lei euro, precedentul maxim istoric.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO