Eveniment

Cum explica banca centrala decizia de ieri

03.02.2010, 23:10 17

"Rata anuala a inflatiei s-a situat la nivelul de 4,74 la sutain luna decembrie 2009, cu 0,24 puncte procentuale deasupraintervalului de variatie din jurul tintei, in principal ca efect almajorarii accizelor la tutun si al evolutiei preturilorcombustibililor, ea fiind insa inferioara nivelului de 6,3 la sutainregistrat in luna decembrie 2008.

Rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustata - calculata prineliminarea impactului preturilor administrate, al celor volatile(legume, fructe, oua si combustibili) si al principalelor produseaccizabile (tutun si bauturi alcoolice) - si-a continuat trenduldescendent inceput in luna aprilie 2009, reducandu-se semnificativla nivelul de 2,8 la suta in luna decembrie 2009, fata de 6,3 lasuta in luna decembrie 2008.

Analiza evolutiei indicatorilor macroeconomici relevapersistenta deficitului de cerere agregata, consolidarea laniveluri sustenabile a deficitului de cont curent si continuareascaderii in termeni anuali reali a creditului acordat sectoruluiprivat, concomitent cu mentinerea unei dinamici inalte a credituluiguvernamental.

In acelasi timp, pe fondul imbunatatirii perceptieiinvestitorilor straini asupra economiei romanesti in conditiilereactivarii aranjamentului multilateral de finantare externaincheiat cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alteinstitutii financiare internationale, dar si al cresteriiapetitului global pentru risc, leul a manifestat o tendinta deintarire in raport cu euro.

Conduita politicii monetare a ramas prudenta, vizand asigurareapro-activa a unui ansamblu de conditii monetare reale in sens larg,adecvat atat convergentei ratei inflatiei ca tre obiectivelestabilite pe ter men mediu, cat si revitaliza rii sus tenabile aprocesului de creditare a economiei.

Perspectivele indica continuarea procesului de dezin flatie,dupa o temporara accelerare a ratei inflatiei in luna ianuarie caefect al socului exogen al ajustarii accizelor la tutun inconditiile prelungirii dinamicii favorabile a inflatiei de bazaCORE2 ajustata - care ilustreaza mai bine efectele gestionariicererii agregate. Este de remarcat insa persistentaincertitudinilor legate de evolutia mediului extern, a fluxurilorde capital, preturilor administrate si a celor volatile.

In acest context, CA al BNR a decis reducerea ratei dobanzii depolitica monetara la nivelul de 7,0 la suta de la 7,5 la suta pean. Ca urmare a acestei decizii, incepand cu data de 4 februarie2010, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se reduce lanivelul de 3,0 la suta pe an de la 3,5 la suta, iar rata dobanziipentru facilitatea de creditare (Lombard) va fi de 11,0 la suta pean fata de 11,5 la suta. In acelasi timp, rata dobanziipenalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatoriiconstituite in lei se reduce la 16,5 la suta, incepand cu perioadade aplicare 24 februarie-23 martie 2010. Totodata, CA al BNR ahotarat gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar simentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minimeobligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valutaale institutiilor de credit. CA al BNR reafirma ca implementareaferma si consecventa a mix-ului de politici economice - monetara,fiscala, de venituri si a reformelor structurale - convenite incadrul aranjamentului multilateral de finantare externa esteesentiala pentru continuarea sustenabila a procesului dedezinflatie, mentinerea stabilitatii financiare si relansareadurabila a activitatii economice.

BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si alemediului economic international, astfel incat, prin adecvareaprompta a instrumentelor de care dispune, sa asigure mentinereastabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatiifinanciare.

Raportul trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat intr-oconferinta de presa organizata in data de 5 februarie 2010, cand vafi prezentat si calendarul sedin telor dedicate politicii monetarepe urmatoarele 12 luni."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO