Eveniment

Cum face Rusia rost de carne de tun: Tinerii recruţi din Donbas sunt acum trimişi în prima linie pe front, unde sunt cele mai grele lupte

Cum face Rusia rost de carne de tun: Tinerii recruţi din...

Autor: Ştefan Stan

12.06.2022, 09:33 1693

 Andrey, un tânăr mecanic auto, se plimba prin oraşul Horlivka din estul Ucrainei, controlat de separatişti, împreună cu prietena sa Elena, la sfârşitul lunii martie, când au fost opriţi de un ofiţer de conscripţie militară care i-a pus în mână documentele de recrutare.

În decurs de o săptămână, Andrey, care nu avea nicio experienţă militară, se afla pe linia întâi, luptând alături de trupele ruseşti în confruntarea dintre Moscova şi Ucraina. "Nu ştiu unde este acum", a spus Elena. "Nici măcar nu ştiu numărul unităţii. A sunat foarte rar... apoi nu a mai existat niciun contact cu el".

Rusia nu a introdus mobilizarea în masă a bărbaţilor în vârstă de luptă de la invadarea Ucrainei la 24 februarie, deoarece nu s-a declarat oficial în război cu vecinul său. Dar recrutarea a fost în vigoare în enclavele separatiste pro-ruse din Ucraina, aşa-numitele Republici Populare Doneţk şi Luhansk din regiunea sud-estică Donbas, de la începutul a ceea ce Moscova numeşte o "operaţiune militară specială". Anterior, doar unii bărbaţi erau chemaţi la serviciul militar, mulţi fiind scutiţi.

Rusia pare să se bazeze în mare măsură pe recruţii din regiunile separatiste în absenţa propriei sale mobilizări complete, spun unii analişti.

În ultimele săptămâni, autorităţile separatiste ar fi intensificat apelurile, iar locuitorii spun că bărbaţi fără experienţă militară sunt culeşi în mod regulat de pe străzi şi trimişi imediat pe front. Escaladarea şi creşterea ratei victimelor au început să stârnească furie chiar şi în rândul comunităţilor pro-ruse.

Mai multe videoclipuri postate online ar arăta soţiile recruţilor din Doneţk şi Luhansk cerând asistenţă pentru soţii lor şi întrebând de ce sunt trimişi la luptă bărbaţi fără experienţă militară.

 "Nu erau persoane obligate la serviciul militar, deci cum au ajuns acolo?", poate fi auzită o femeie întrebând un oficial care fusese interceptat de un grup de femei pe stradă. "Nici măcar nu s-a făcut un control medical, au fost luaţi oameni bolnavi!", spune o alta.

Cel puţin un grup de chat de pe aplicaţia de mesagerie Telegram împărtăşeşte sfaturi cu privire la locaţia patrulelor de recrutare itinerante, astfel încât oamenii să le poată evita. Bărbaţii se sfătuiesc unii pe alţii să rămână acasă cât mai mult posibil.

O mamă care locuieşte în Doneţk a declarat într-un interviu că fiul ei a evitat iniţial recrutarea pentru că îşi îndeplinise anterior serviciul militar.

"Nu era genul de om care să lupte", a spus ea, amintindu-şi că el îi spunea: "Mamă, pur şi simplu nu pot să omor o persoană". Dar în aprilie, a spus ea, a fost luat de pe stradă, urcat într-un autobuz şi dus la biroul de recrutare, având timp doar pentru a-şi suna mama şi a o ruga să-i aducă câteva obiecte personale. "L-au dus la biroul de conscripţie, i-au schimbat hainele, i-au schimbat pantofii şi l-au dus la bază şi apoi la lupte", a spus ea.

A fost ucis câteva săptămâni mai târziu. "Cred că, în cele din urmă, probabil că nu a ucis pe nimeni", a adăugat ea. "Nu a avut timp".

Centrul războiului s-a mutat în estul Donbasului de când Rusia şi-a retras forţele din nordul Ucrainei şi de la Kiev, în aprilie, pentru a se concentra asupra consolidării ocupaţiei sale în sud-estul ţării. Forţele separatiste au fost puternic desfăşurate.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO