Eveniment

Cum merge economia lui Putin după sancţiuni? Rusia reduce dobânzile la nivelul de dinaintea războiului

Cum merge economia lui Putin după sancţiuni? Rusia...

Autor: Ştefan Stan

10.06.2022, 16:14 2461

Banca centrală a Rusiei a semnalat că s-ar putea să nu fi terminat cu relaxarea monetară după ce a redus ratele dobânzilor la nivelul de dinaintea invaziei din Ucraina, arătându-se mai puţin sumbră în ceea ce priveşte economia şi inflaţia, în pofida strangulării sancţiunilor.

După o reducere importantă în cadrul unei şedinţe extraordinare de acum două săptămâni, factorii de decizie au folosit sesiunea programată vineri pentru a reduce din nou dobânda de referinţă, de data aceasta la 9,5% de la 11%. Majoritatea participanţilor la un sondaj realizat de Bloomberg în rândul a 23 de economişti au prezis o reducere mai mică, de 100 de puncte de bază.

Într-o revizuire uşor hawkish a orientărilor de luna trecută, Banca Rusiei a afirmat într-un comunicat că "va lua în considerare necesitatea reducerii ratei cheie la următoarele sale şedinţe". Guvernatorul Elvira Nabiullina va răspunde la întrebări începând cu ora 15.00 la Moscova.

"Inflaţia încetineşte mai rapid, iar declinul activităţii economice este de o amploare mai mică decât se aştepta Banca Rusiei în aprilie", a precizat aceasta.

Cea de-a patra scădere consecutivă este, de asemenea, cea mai mică dintr-un ciclu de relaxare care a profitat de încetinirea inflaţiei după o creştere fulminantă a rublei. Cu ratele care au scăzut acum cu mai mult de jumătate faţă de vârful lor postbelic, accentul se schimbă, deoarece perturbările în comerţ ar putea crea noi riscuri pentru preţuri.

"Declaraţia pare mai echilibrată şi puţin mai puţin dovish decât cele anterioare", a declarat Tatiana Orlova de la Oxford Economics. "Aşadar, se pare că vremea reducerilor mari de rate s-a încheiat. Următoarea reducere a ratei va fi probabil mult mai modestă."

Rubla şi-a menţinut câştigurile după anunţ şi se tranzacţiona cu aproximativ 2,8% mai puternic faţă de dolar la ora 13:42 la Moscova. Este cea mai bună performanţă mondială faţă de moneda americană în acest an, cu un câştig de peste 30%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO