Eveniment

Cum poate România să aibă o rată a şomajului de 4,6% când milioane de români abia aşteaptă să se întoarcă la muncă în străinătate?

Conform statisticilor INS, numărul de şomeri din România a ajuns la 410.000 la finalul lunii martie.

Conform statisticilor INS, numărul de şomeri din România a ajuns la 410.000 la finalul lunii martie.

Autor: Ramona Cornea

16.05.2020, 10:39 3952

Institutul Naţional de Statistică afirmă că numărul şomerilor din România a crescut cu 58.000 în martie comparativ cu februarie, însă la sfârşitul lunii martie erau 111.340 de contracte de muncă încetate şi 250.000 de oameni care s-au întors în ţară.

Statisticile despre numărul şomerilor din România sunt sub semnul întrebării când Institutul Naţional de Statistică spune că au fost 410.000 de persoane în şomaj, cu numai 58.000 mai multe decât în februarie, însă la sfârşitul lunii martie erau 111.340 de contracte de muncă încetate şi 250.000 de oameni care s-au întors în ţară.

„Rata şomajului prezentată de INS nu este reală pentru că ei nu au cum să îi ia în considerare pe cei cu contractele de muncă încetate şi pe cei care s-au întors din străinătate. Este clar că rata şomajului este de cel puţin 8%”, afirmă Oana Botolan Datki, SEE managing partner al companiei cu activităţi în sectorul resurselor umane CTeam Human Capital.

Rata şomajului a crescut în luna martie cu 0,7 puncte procentuale faţă de februarie, de la 3,9% la 4,6%, din cauza efectelor pandemiei de COVID-19 asupra sectorului economic, numărul de şomeri ajungând la 410.000 persoane, în creştere cu 58.000 faţă de luna anterioară, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Pe 30 martie, numărul contractelor de muncă încetate, adică oamenii care nu se mai întorc la muncă după ce se încheie starea de urgenţă, era de 111.340, dintre care 22.121  în comerţul cu ridicata şi amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 19.612 în industria prelucrătoare şi 14.072 în construc­ţii. Aceste contracte suspendate pot fi luate în considerare în statisticile INS doar dacă acei angajaţi care au fost concediaţi întrunesc condiţiile necesare pentru a primi ajutor de şomaj şi sunt în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

„Cifrele din contractele de muncă încetate şi cele ale celor care s-au întors în ţară se vor vedea în statisticile INS în următoarele 3-4 luni. La nivelul întregului an, rata reală a şomajului va fi undeva la 10%, dar depinde foarte mult de ce se va întâmpla după 15 mai, când va trece starea de urgenţă“, adaugă Oana Botolan Datki.

Contractul de muncă al unui angajat se poate încheia prin concediere sau prin acor­dul părţilor, adică angajatul şi angajatorul se pun de acord ca relaţia de muncă să înceteze.

Dacă angajatul este concediat, el poate primi ajutor de şomaj de la stat, însă dacă contractul este încheiat cu acordul părţilor, acesta nu poate aplica pentru şomaj. Mai mult, angajatul nu poate aplica pentru ajutorul de şomaj dacă are o vechime de mai puţin de 1 an de zile în câmpul muncii. Astfel, este posibil ca o parte dintre cei peste 111.340 de oameni care au rămas fără loc de muncă în luna martie să nu se regăsească printre şomerii înregistraţi în statistică.

Statisticile INS iau în considerare şomerii înregistraţi în evidenţele ANOFM care beneficiază de prevederile legislaţiei privind protecţia socială a şomerilor, conform meto­dologiei INS. Şomerii, conform definiţiei inter­naţio­nale (Biroul Internaţional al Mun­cii), sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care înde­plinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă; sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni; s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni. Mai mult, în luna martie, circa 250.000 de români s-au întors în ţară, dintre care 50.000 au venit din Italia, după cum spunea atunci Bogdan Despescu, se­cre­tar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

„Cei care au venit din străinătate nu sunt şomerii noştri, nu s-au înscris la ANOFM pentru şomaj, ei sunt şomerii ţărilor din care vin. Cei care şi-au luat ajutor de şomaj în ţările de unde vin nu s-au întors în România. Persoanele care s-au întors în ţară vor pleca cu siguranţă înapoi la muncă în străinătate, dacă vor mai fi primiţi“, explică Oana Botolan Datki.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), instituţia care emite prognozele pe baza cărora guvernul îşi bugetează veniturile şi cheltuielile, se aşteaptă ca numărul de şomeri din economia locală să ajungă la 390.000 la finalul anului 2020. Conform statisticilor INS, numărul de şomeri din România a ajuns la 410.000 la finalul lunii martie, ceea ce înseamnă că prognoza Comisiei Naţionale de Prognoză a fost depăşită din a treia lună a anului.

„La nivel de economie, probabil că se vor pierde spre 500.000 de locuri de muncă anul acesta“, concluzionează Oana Botolan Datki.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO