Eveniment

Cum reuşeşte staţiunea Courchevel, „perla“ Alpilor francezi, să vândă cu 35.000 € o noapte de cazare turiştilor arabi, brazilieni sau ruşi

Cum reuşeşte staţiunea Courchevel, „perla“ Alpilor francezi, să vândă cu 35.000 € o noapte de cazare turiştilor arabi, brazilieni sau ruşi

Francezii deschid sezonul de schi pe 8 decembrie şi îi aşteaptă pe schiori până pe 26 aprilie. Mizează pe numeroasele pârtii din Alpi, cursurile de schi, dar şi pe magazinele, restaurantele şi hotelurile de lux. GALERIE FOTO

Autor: Mirabela Tiron

12.02.2013, 00:06 4503

"Până acum hotelul a fost ocu­pat aproape în între­gi­me de turişti brazilieni, ruşi, dar nu numai. Rezer­vări de la români nu am avut până acum, dar cu sigu­ran­ţă vom avea. Am fost în Bucureşti în scop de busi­ness şi voi reveni", a spus Ju­lien Strozyk, un repre­zen­tant al hotelului de cinci ste­le La Sivoliere din Courchevel 1.850, care ope­rează 35 de camere şi apartamente şi un centru spa.

O cameră pentru două persoane se re­zer­vă cu 890 de euro pe noapte, în timp ce un apar­tament pentru şase persoane se închi­ria­ză cu 4.430 de euro pe noapte, iar unul duplex cu patru camere (o capacitate de opt per­soa­ne) cu 6.740 de euro. Pentru clienţii cu bugete ri­dicate se pune la dispoziţie chiar şi un bucă­tar privat pentru 500 de euro. Mai mult, hote­lul oferă şi spaţiu pentru câini şi chiar un me­niu la alegere contra tarifului de 35 de euro.

Clienţi cu elicoptere private plătesc şi 15.000 de euro pentru câteva ore într-un apartament de lux

"Am avut ca oaspeţi nişte arabi care au venit cu elicopterul şi au închiriat aparta­men­tul de 15.000 euro pe noapte doar pen­tru a petrece o după-masă la schi, nici măcar nu au rămas peste noapte în apartament", spu­ne Amelina Charrier, asistenta direc­to­ru­lui hotelului de cinci stele Les Suites de la Poti­niere, cu 14 apartamente şi 34 de ca­me­re. Cel mai scump, cel care se închiriază cu 15.000 de euro pe noapte, are o suprafaţă de 450 de metri pătraţi, 4 dormitoare, 4 băi, o terasă, un living cu şemineu, o bucătărie.

"Aproape 40% din turiştii care vin în Courchevel sunt francezi, restul fiind en­glezi, ruşi, arabi, brazilieni. În sezonul de iar­nă avem 300.000 de înnoptări ale turiştilor", spu­ne Nathalie Faure de la Oficiul de Pro­mo­vare Turistică al Franţei. În vârf de sezon iar­na, în decembrie şi ianuarie aproape toate lo­curile de cazare sunt ocupate, chiar dacă ta­rifele încep de la 800 de euro pe noapte şi de­păşesc câteva zeci de mii de euro.

Situată în sud-estul Franţei, la două ore şi jumătate de mers cu maşina din Lyon sau To­rino, Courchevel (formată din patru loca­li­tăţi: Courchevel 1.300 - le Praz, Courchevel 1.550, Courchevel 1.650 - Moriond şi Courchevel 1.850) face parte din cel mai mare domeniu schiabil din lume, Les Trois Vallees, alături de Meribel şi Val Thorens. Pasionaţii sporturilor de iarnă găsesc aici 600 de kilometri de pârtie, conectate prin 172 de instalaţii pe cablu, potrivit datelor de la agenţia de dezvoltare turistică franceză ATOUT France (www.rendezvousenfrance.com).

Aflată la cea mai înaltă altitudine, Courche­vel 1.850 este staţiunea hotelurilor -palat (clasificate de francezi la şase stele), a res­taurantelor cu stele Michelin (şase restau­ran­te cu zece stele Michelin în total) şi a ma­ga­zinelor de lux, sub branduri ca Chanel sau Bvlgari.

La 35.000 de euro pe noapte: sală cinema, cascadă în baie şi fântână de gheaţă

Două hoteluri din Courchevel, Les Airelles şi Cheval Blanc, au primit distincţia de palat (şase stele la francezi). Alte 15 hote­luri au cinci stele, iar şapte sunt clasificate la pa­tru stele, ceea ce poziţionează resortul în rân­dul celor mai luxoase staţiuni.

Cel mai mare tarif însă îl are aparta­men­tul de lux din hotelul Les Airelles din cen­trul staţiunii Courchevel 1.850. Aparta­men­tul cu o suprafaţă de 550 de metri pătraţi, 4 dor­mitoare, un living, o cameră cinema, o te­ra­să de 170 de metri pătraţi, patru băi şi un cen­tru spa, cu o cascadă lângă jacuzzi şi o fân­tână de gheaţă se închiriază cu 35.000 de euro pe noapte. "Hotelul funcţionează la capa­citate maximă, există cerere şi pentru aparta­mentul de 550 de metri pătraţi, care este de cele mai multe ori ocupat", a spus un repre­zentant al hotelului Les Airelles.

Bucătari şi restaurante cu stele Michelin

Alexis Brunet, reservation manager la ho­telul de cinci stele Le Strato din Courche­vel, care ope­rează 25 de camere şi apartamen­te, un cen­tru spa, o cameră de schi cu propriul bar de şam­pa­nie şi un restaurant cu două stele Michelin, spu­ne că 40 de oameni lucrează pentru res­tau­rantul hotelului din cei aproape 80 de angajaţi. Preţul unui meniu de prânz variază între 110 euro şi 195 de euro, iar à la carte între 100 şi 250 de euro.

O cafea: de la 5 euro, un magnet de frigider: 7 euro şi un apartament cu două camere: 856.000 de euro

Nu doar tarifele la cazare sunt pentru vizitatorii cu bugete mari, dar şi tarifele cu masa, suveniruri şi proprietăţi imobiliare. În res­tau­rantele de lângă pârtia din Courche­vel 1850, o cafea se vindea cu 5-7 euro, la fel şi un ceai, o supă cu 12 euro, iar o salată Caesar cu 23 de euro. Cei care aleg însă să îşi bea cafeaua într-unul din cele două hoteluri palat plătesc zece euro.

Şi în magazinele de suveniruri tarifele erau pe măsura luxului expus de Courche­vel. Un simplu magnet de frigider se vindea cu 7 euro, de trei ori mai mult decât preţul lui într-o capitală europeană.

În vitrinele multor agenţii imobiliare din staţiune se puteau vedea ofertele la apartamen­te.

Astfel că un apartament cu o suprafaţă de 36 de metri pătraţi se vindea cu 426.000 de euro, iar unul de două camere, cu o suprafaţă de 58 de me­tri pătraţi, cu tariful de 856.000 de euro, po­tri­vit unui afiş din gea­mul unei agenţii imobiliare.

Un ski pass pentru 600 de kilometri de pârtie: 260 de euro, şase zile

Accesul pe pârtiile din Les 3 Vallees este asigurat de un ski pass. Pentru acces pe pârtii timp de şase zile, preţul ski pass-ului este de 260 de euro de persoană (adult), iar doar pentru acces pe pârtiile din Courchevel costul ski pass-ului este de 218 euro. Recent fran­cezii au lansat un ski pass pentru familii, Pass Tribu, ce oferă o reducere de 15 euro în cazul în care cel puţin trei membri dintr-o familie schiază.

Pentru familiile cu doi copii cu vârsta până în 18 ani preţul unui ski pass este de 208 de euro de persoană pentru şase zile de schi în Les 3 Vallees şi de 174 de euro pentru Courchevel pen­tru şase zile. La grupurile de minim trei persoane se face o reducere cu 15 euro de fiecare persoană.

Spre comparaţie, în staţiunea româ­neas­că Poiana Braşov un abonament de o zi, ce ofe­ră acces la instalaţiile pe cablu şi 24 de kilo­metri de pârtie (85 de hectare), costă 135 de lei (31 de euro) pentru un adult şi 75 de lei (17 euro) pentru un copil. În Poiană sunt do­uă telecabine, o telegondolă şi 5 tele­schi­uri deţinute de Ana Teleferic, compania omu­lui de afaceri George Copos, şi încă do­uă telescaune ale Primăriei.

Echipamentul de schi se închiriază cu 35 de euro pe zi în Courchevel. Spre compa­ra­ţie, la centrele de închiriere din Poiana Bra­şov, echipamentele de schi se închiriază cu 50 de lei (12 euro) pe zi pentru un adult.

1.000 de instructori de schi pe pârtiile din Courchevel. Şi 90 de euro ora de schi

"În Courchevel activează aproape 1.000 de instructori de schi. Avem activitate pe tot se­zonul de iarnă. Vara mă ocup de vânzarea le­gumelor şi fructelor", spune Emmanuel Che­dal, unul dintre instructorii de schi din staţiune.

Şcoala de schi ESF este cea mai mare din Europa, potrivit francezilor, şi oferă cursuri în 11 limbi străine (engleză, germană, rusă, spaniolă şi altele). Există şcoli speciale pen­tru copii cu vârstă mai mare, de un an şi jumă­ta­te, dar şi pentru cei care vor să devină in­struc­tori de schi. Mai mult, în Courchevel 45 de persoane sunt angajate pentru a supra-veghea schiorii.

În staţiunea Courchevel 1.850 cursurile private de schi se organizează de pe 8 de­cem­brie până pe 26 aprilie. Preţul cursurilor private variază între 300 şi 410 euro pentru şapte ore de schi în timpul dimineţii. Tariful pe şase zile pentru grupuri (şase persoane) este de 337 de euro de persoană.

Francezii nu se limitează doar la dome­niul schiabil şi organizează tot felul de eveni­men­te pentru divertismentul turiştilor. În Courchevel se organizează zborul cu balo­nul, spectacol de polo pe gheaţă pe cai ce se des­făşoară de pe 31 ianuarie până pe 3 fe­brua­rie.

Investiţii de milioane de euro în echipamentele pe cablu şi de produs zăpadă artificială

Cel mai aglomerat telescaun din valea Courchevel, care ajungea la un milion de treceri în sezonul de iarnă, a fost înlocuit cu unul mai mare cu şase locuri, dar şi mai eficient, ce poate transporta 3.300 de pasa­geri pe oră, cu 30% mai mult decât predece­so­rul lui. S-au investit 7 milioane de euro în schimbarea acestuia. Mai mult, în La Saulire, cel mai înalt punct din Courchevel, instalaţia pe cablu, ce activează de la 2.100 de metri la 2.700 de metri altitudine, a fost modernizată recent cu 250.000 de euro, potrivit datelor de la Societe de Trois Vallees (s3v).

Producerea zăpezii artificiale în Courchevel este ceea ce unii ar numi o insti­tu­ţie. În fiecare an se investeşte în flota de ma­şini care nivelează zăpada. Anul acesta au fost cumpărate patru maşini pentru nivelat zăpada, la preţul de 275.000 de euro bucata. În total, resortul are 21 de maşini de nivelat zăpada care operează în două ture pe timp de noapte. Pentru a asigura stratul de zăpadă necesar pentru schi se investeşte şi în tunu­rile ce produc zăpadă. În acest sezon, pentru pârtia Les Creux (o pârtie roşie cu o lungime de 4,6 km) au fost instalate 46 de tunuri, o investiţie de 2 milioane de euro.

Ce spun agenţiile de turism locale

Cele mai multe agenţii de turism locale îşi promovează ofertele de schi în străi­nă­ta­te în Bulgaria sau Austria, pe puţine site-uri apărând pachete în staţiunea Courchevel.

"Pe zona de schi destinaţiile de top sunt sta­ţiunile din Austria, dar pentru că cererea în­ce­pe să se diversifice promovăm şi des­ti­naţii de schi din Franţa", a declarat Lucia Morariu, pro­prie­tara agenţiei de turism Eximtur, care pro­mo­vează pe site o ofertă a unui singur hotel de cinci stele din staţiunea Courchevel. Şi în oferta agen­ţiei de turism Perfect Tour apare un pa­chet în această staţiune la un hotel de cinci stele, la tariful de circa 600 de euro de persoană pe noapte.

Pe site-ul unei alte agenţii de turism, Best Tou­rism, se precizează că în curând vor fi dis­po­nibile oferte în Courchevel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO