Eveniment

Cum s-au făcut alocările pentru vaccin şi cine răspunde pentru faptul că sunt judeţe cu zero locuri libere pentru vaccinare şi altele unde apar 8.000 de locuri disponibile?

Platforma de vaccinare în cazul programării unei persoane de peste 65 de ani din judeţul Hunedoara arată zero locuri libere pentru programare.

Platforma de vaccinare în cazul programării unei persoane de peste 65 de ani din judeţul Hunedoara arată zero locuri libere pentru programare.

Autor: Georgiana Mihalache

20.01.2021, 00:05 2207

♦ Sunt judeţe unde oamenii nu se mai pot programa pentru vaccin la patru zile de la debutul etapei a doua de imunizare ♦ În alte zone există locuri libere în mai multe centre la nivelul unui judeţ ♦ Autorităţile de la centru pasează responsabilitatea în curtea direcţiilor de sănătate publică, autorităţi care solicită doze de la centrele regionale.

Alocarea de vaccinuri la nivelul fiecărui judeţ nu corespunde cererii din zona respectivă, existând cazuri în care pacienţii nu se pot programa în judeţul unde locuiesc din lipsa locurilor libere în platforma naţională de vaccinare.

Este cazul judeţelor Hunedoara, Dâmboviţa, Argeş, unde nu mai sunt locuri libere până la 9 februarie. De asemenea, în Hunedoara funcţionează doar trei centre pentru vaccinare, din 10 deschise şi amenajate.

La polul opus, în judeţul Gorj, de exemplu, sunt peste 8.000 de locuri disponibile, împărţite pe zile până la începutul lunii februarie. Nouă dintre cele 10 centre deschise în judeţ primesc persoanele care vor să se vaccineze.

Cine este responsabil pentru diferenţele dintre judeţe? Autorităţile centrale arată spre direcţiile de sănătate publică.

„Situaţia cu centrele de vaccinare şi solicitările de doze de vaccinuri este la DSP/INSP. Alocările se fac în funcţie de solicitările primite în centrul naţional şi centrele regionale de distribuţie de la DSP-uri. Organizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare sunt în responsabilitatea autorităţilor locale. DSP-urile au toate informaţiile referitoare la centrele de vaccinare“, au transmis pentru ZF reprezentanţii grupului de comunicare pe vaccinare.

Din partea DSP-urilor şi ai centrelor de vaccinare în schimb, reprezentanţii spun că nu au legătură cu platforma de vaccinare, solicitând doze de vaccin în funcţie de câţi oameni s-au prezentat în zilele anterioare pentru imunizare.

„Vă spun sigur că nu sunt doze, eu acum trimit maşina la centrul regional la Craiova după vaccinuri pentru că nu sunt, am luat duminică şi s-au terminat. Nu ştiu ce arată platforma, nu DSP se ocupă cu platforma. Eu solicit la două zile doze pentru că este în continuă dinamică. Eu astăzi fac o solicitare pentru trei zile, dar în a treia zi poate creşte numărul de solicitanţi, platforma fiind deschisă. De la centrul regional de la Craiova de unde ne aprovizionăm ne dau o cantitate limitată. Chiar dacă am nevoie de 2.000 de doze, ei nu pot să îmi dea mai mult de 1.170 cât are o cutie pentru că ar rămâne restul judeţelor fără. Facem estimări pe baza programărilor de la ora actuală”, a explicat Narcis Stoian, şeful DSP Gorj.

Dacă în judeţele Dâmboviţa, Argeş, Hunedoara oamenii nu se pot înscrie în centrele deschise pentru vaccinare, în judeţe precum Alba sunt circa 1.000 de locuri libere, în Caraş Severin sunt 3.600 de locuri libere, în Gorj apar 8.500 de locuri în total, iar în Mehedinţi sunt circa 2.000 de locuri disponibile.

„Suntem blocaţi. Astăzi avem 11 oameni programaţi, mâine avem 50, dar poimâine cred că depăşim 100 de programări. Nu avem doze, oamenii se înscriu cu viteza luminii. Suntem la început, trebuie să ne obişnuim, este în continuă schimbare numărul de programări. Facem aprovizionare din două în două zile, estimările se modifică de la o zi la alta, e greu pentru echipele de vaccinare să le vină 100 de oameni zilnic”, a spus Camelia Lăcătuşu, directorul medical al Spitalului Orăşenesc Novaci din judeţul Gorj.

În cadrul acestui spital sunt 1.655 locuri disponibile la momentul închiderii ediţiei print.


Oamenii sunt trimişi dintr-un judeţ în altul

O persoană care vrea să se vaccineze în Hunedoara spune că din call center l-au repartizat să meargă în judeţul Alba pentru vaccinare, ceea ce înseamnă un drum de 130 de km, în condiţiile în care răspândirea pandemiei este în continuare la un nivel ridicat. Reprezentanţii DSP Hunedoara nu au putut fi contactaţi.

„După mai bine de trei ore de stat pe telefon, am aflat că nu mai sunt locuri şi vaccinuri disponibile pentru judeţul Hunedoara, cu recomandarea să sunăm zilele următoare. Oare nu te pot înscrie peste o săptămână sau două să nu mai stăm cu orele la telefon şi să primim cumva acelaşi răspuns?”, se întreabă un alt pacient pe o reţea de socializare.

Platforma naţională de vaccinare nu a fost disponibilă pentru programări timp de mai multe ore în primele zile de la funcţionare, din 15 ianuarie, iar la nivel naţional mai sunt puţine doze de vaccin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO