Eveniment

Cum s-au incadrat Finantele in tinta de deficit stabilita cu FMI: "uitand" sa plateasca datoriile catre firmele private. Cum comentati?

Finantele s-au incadrat la limita in tinta de deficit cu pretul neplatii datoriilor catre firmele private
29.04.2010, 23:09 32

Sacrificarea investitiilor si persistenta arieratelor statuluifata de economie au fost principalele modalitati prin care Guvernula reusit sa se incadreze in primul trimestru in tinta de deficitbugetar negociata cu FMI, de 8,25 mld. lei.

Cheltuielile de capital au inregistrat la sfarsitul lunii martieo cadere drastica, de 36,5%, la 2,4 mld. lei. Per total,cheltuielile pentru investitii, care includ pe langa cheltuielilede capital si transferuri pentru programele de dezvoltare, au ajunsla 4,3 mld. lei, reprezentand 9,4% din totalul cheltuielilorbugetului general consolidat.

Majoritatea analistilor apreciaza ca autoritatile au reusit sase incadreze in tinta de deficit in principal prin amanarea unorcheltuieli catre mediul privat. Cheltuielile bugetului generalconsolidat in primele trei luni au fost de 45,8 mld. lei, inscadere cu 0,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

"Incadrareala limita in deficitul bugetar arata ca este vorba clar dearierate. La cat de mare era plusul la cheltuieli in primele doualuni pana la usoara scadere de la sfarsitul lui martie, comparativcu aceeasi perioada din 2009, evolutia poate fi explicata prinarierate", a spus Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al INGBank.

Si cheltuielile de personal au scazut in primul trimestru cu8,7% fata de aceeasi perioada din 2009, in primul rand datoritafaptului ca salariile platite in ianuarie in contul lunii decembrieau fost mai mici ca urmare a concediului de 4 zile fara plataacordat bugetarilor in decembrie. Pe de alta parte, cheltuielile cubunuri si servicii s-au redus nesemnificativ, cu numai 0,4%,Finantele continuand sa plateasca facturi de anul trecut.

Somajul a inceput sa preseze puternic bugetul, cheltuielile cualocatiile pentru somaj inregistrand in primul trimestru o cresterede 119,4% fata de aceeasi perioada din 2009 in conditiile in caresomajul a ajuns la 8,4% in martie si se estimeaza o crestere. Peransamblu, cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 15,6%,la 17,4 mld. lei.

Anul trecut Guvernul a reusit sa mentina bugetul in limiteleagreate cu FMI doar gratie unor masuri temporare de taieri decosturi, adoptate in trimestrul al patrulea, ajustarea sistemuluipublic fiind amanata pentru 2010. Statul nu a reusit in 2009 saimpulsioneze economia, in conditiile in care cheltuielile au merspreponderent spre plata de salarii si pensii si mai putin spreinvestitii, situatie care s-a mentinut si in primul trimestru dinacest an.

Pe partea de veniturile totale s-a inregistrat in martie ousoara ameliorare fata de lunile precedente, sumele colectate labuget scazand cu 1,4%, la 37,5 mld. lei, comparativ cu decalajul de3% de la finele lunii februarie.

Incasarile din TVA au continuat sa scada cu 11,5%, ritmul dediminuare fiind insa atenuat. Practic, bugetul a incasat din TVA inprimele trei luni ale anului cu un miliard de lei mai putin decatin aceeasi perioada a anului trecut. La sfarsitul lui februarie,declinul era mai mare, de 1,3 mld. lei.

"Veniturile au mers ceva mai bine in martie. In afara de efectulbenefic al sarbatorilor de Paste concretizat in cumparaturi maimulte, datele indica o revenire a activitatiieconomice in martie", a mai spus Chidesciuc.

Contributiile de asigurari sociale au suferit o ajustarenegativa importanta, coborand cu 5,2%, la 11,5 mld. lei, reflectandcresterea somajului.

Totodata, impozitele pe venituri si salarii au adus incasari maimici cu 9,5%, totalizand 4,51 mld. lei.

Pe de alta parte, veniturile din impozitul pe profit au urcat cuaproape 9%. Incasari mai mari decat anul trecut au adus siaccizele, sumele colectate ajungand la 3,3 mld. lei, in crestere cu5,9%.

O serie de analisti au inceput sa anticipeze ca acordul cu FMIsi Comisia Europeana (CE) s-ar putea impotmoli la inceputultoamnei, pentru ca intarzierea redresarii economiei va face si maidificila asumarea de catre Guvern a masurilor nepopulare dereducere a cheltuielilor, chiar daca actuala evaluare s-ar puteaincheia cu eliberarea unei noi transe de bani.

Franks, FMI: Trebuie o piata a munciiflexibila

Jeffrey Franks (desen), seful misiunii FMI de evaluare aacordului incheiat cu Romania, a declarat ieri ca Fondul esteintr-un proces de reevaluare a prognozelor macroeconomice. El aevitat sa faca comentarii legate de situatia fiscala, sustinand caeste nevoie ca expertii misiunii sa finalizeze analiza. Romania s-aangajat sa reduca deficitul bugetar de la peste 7% din PIB anultrecut la 5,9% din PIB in 2010. Ramane de vazut daca va fidiscutata si agreata o modificare a tintei de deficit, avand invedere perspectivele pesimiste privind cresterea economiei in acestan. FMI a redus estimarea privind cresterea PIB de la 1,3% la 0,8%.Delegatia FMI a avut ieri dimineata discutii de circa trei ore laBNR, iar dupa-amiaza s-a intalnit cu ministrul muncii pentru avorbi pe teme legate de reforma sistemului de pensii, legeasalarizarii si rata somajului. Franks a precizat ca Romania trebuiesa aiba o piata a muncii flexibila si cat mai productiva ca sa iasadin criza. Ieri nu s-a discutat despre disponibilizari sau problemaTVA. Misiunea FMI se afla la Bucuresti incepand de marti si pana pe7 mai pentru a evalua criteriile indeplinite de Romania in primultrimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO