Eveniment

Cum sa ajungi CEO: educatia din familie si bunul-simt, mai tari ca scoala

Cum sa ajungi CEO: educatia din familie si bunul-simt, mai tari ca scoala
20.10.2008, 19:42 245

Educatia primita in familie, caracterul si bunul-simt conteaza mai mult decat diplomele sau programele de MBA absolvite in formarea unui bun executiv, au fost de parere oamenii de afaceri si consultantii care au participat la masa rotunda organizata de ZF cu ocazia lansarii anuarului "WHO'S WHO IN BUSINESS ROMANIA 2008 - Cei mai importanti 1.000 de oameni din business", care apare pe piata joi, 23 octombrie. "Nu este nevoie sa ai atatea diplome sau un MBA pentru a fi un executiv de succes. Este nevoie, in primul rand, de bun-simt, acel 'common sense', in lipsa caruia nimeni nu iti va da pe mana o companie cu afaceri de cateva sute de milioane de euro. A face ceva bine este mai important decat a avea o diploma", a spus Radu Furnica, presedinte si CEO al companiei de consultanta in executive search Leadership Development Solutions. Sergiu Biris, 25 de ani, "crocodilul sef" al Trilulilu, cum se recomanda pe cartea de vizita, care detine site-ul de continut video bazat pe modelul YouTube, crede ca un manager bun reuseste sa aiba succes indiferent de industria in care activeaza. "Bill Gates conduce Microsoft, dar nu are un MBA. Bineinteles, acest lucru nu inseamna ca toata lumea ar trebui sa ii urmeze exemplul. Cei care sunt lideri sau buni manageri se nasc cu acest talent, pe care il cultiva si pe parcursul carierei". In acelasi timp, nu toata lumea ar trebui sa "viseze" la fotoliul de CEO, apreciaza Mihai Ghyka, fostul CEO al InBev, producatorul Bergenbier. Un exercitiu util pentru cei care vor sa devina executivii de maine este sa inceapa sa lucreze cat mai repede. Primul job al fostului CEO al A&D Pharma a fost de barman intr-o terasa non-stop din Capitala. "As recomanda tinerilor sa lucreze inca din timpul facultatii, pentru ca un tanar trebuie sa aiba sansa sa experimenteze cat mai multe domenii", a spus Dinu.

 
  • Peste 99% din cei 1.000 de manageri inclusi in anuarul ZF au absolvit cel putin o facultate si 11% au absolvit un program de Master of Business Administration (MBA) sau Executive MBA (EMBA).
  • A face lucrurile bine este mai important pentru un manager decat o diploma. Sistemul de invatamant romanesc aduce un handicap mediului de business, fara a pregati absolventii pentru ceea ce cauta angajatorii.
  • Doar 14% dintre managerii prezentati in anuar sunt femei, in conditiile in care in economiile occidentale ponderea femeilor-executiv ajunge la 30%.
  • Media de varsta a managerilor din Who's Who in Business este de 40 de ani, cei mai tineri manageri activand in IT&C, in timp ce un grad mai ridicat de senioritate este intalnit in energie, constructii si in servicii financiare.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO