Eveniment

Cum să nu fie o treime din salarii la minimul pe economie, dacă 6 din 10 elevi care se înscriu la şcoală nu iau bacul?

Cum să nu fie o treime din salarii la minimul pe...

Autor: Răzvan Botea

07.07.2021, 07:10 813

Aproape 6 din 10 elevi care s-au înscris acum 12 ani în clasa întâi nu s-au înscris sau nu au promovat bacalaureatul în 2021.

Lipsa diplomei de bacalaureat închide tinerilor uşile companiilor care plătesc bine angajaţii calificaţi cu studii superioare. În România, 1 din 3 salarii este la nivelul minimului pe economie. E un cerc vicios însă, pentru că nivelul de trai este, la rân­dul său, în legătură directă cu abandonul şi perfor­man­ţa şcolară.

„Mediul socio-economic de apartenenţă este unul dintre principalii predictori ai evoluţiei şcolare a copilului, cel puţin la nivel gimnazial. Dacă provii dintr-un mediu social defavorizat, rata de abandon şcolar este mai mare“, explică, pentru ZF, Mircea Miclea, profesor universitar şi fost ministru al Educaţiei.

În vreme ce la nivel declarativ educaţia era o prioritate, în realitatea bugetară educaţia a rămas subfinanţată. Anunţat în 2016 şi lansat în dezbatere publică în 2018, proiectul România Educată asumat de preşedintele Klaus Iohannis, după 5 ani, găseşte sistemul de educaţie din România în aceeaşi situaţie dezastruoasă.

Proiectul se află acum în ultimele zile de consultări, potrivit comunicatelor Administraţiei Prezidenţiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO