Eveniment

Cum schimba acordul cu FMI bugetul si programul de convergenta

Cum schimba acordul cu FMI bugetul si programul de convergenta

Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor

29.03.2009, 22:22 22

Guvernul urmeaza sa rectifice in perioada urmatoare bugetul, incepand cu indicatorii macroeconomici destul de optimisti pe care a fost fundamentat, si continuand cu veniturile si cheltuielile. In consecinta, va trebui sa fie refacut si programul de convergenta transmis la Comisia Europeana.

"Nu a fost finalizat proiectul de rectificare bugetara. Va trebui sa modificam si indicatorii macroeconomici pe care a fost fundamentat. Si sa cuantificam si cheltuielile cu dobanzile", spune Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor.
Tinta de deficit bugetar va fi ajustata cu 1,1% din PIB, de la 5,7% din PIB (conform unui scenariu de baza care lua in considerare scaderea economica) la 4,6% din PIB, reprezentand 24 mld. lei, potrivit declaratiilor ministrului finantelor Gheorghe Pogea. Masura va impune reducerea cu 0,85% din PIB a cheltuielilor bugetare primare (circa 5 mld. lei), exclusiv dobanzile, si cresterea cu 0,25% din PIB a veniturilor bugetare (circa 1,4 mld. lei) In buget, veniturile au fost estimate la un nivel reprezentand 34,3% din PIB, iar prognoza pentru cheltuieli a fost stabilita la 36,3% din PIB, deficitul fiind prognozat la 2% din PIB. O estimare realista a indicatorilor macroeconomici este foarte importanta pentru a putea dimensiona corect cheltuielile astfel ca acestea sa fie acoperite cu veniturile disponibile.
Ipoteza de crestere economica de 2,5% pe care a fost fundmentat bugetul a fost prea optimista in contextul crizei internationale, veniturile fiind supraestimate si implicit tinta de deficit bugetar de numai 2% din PIB - nerealista.
Guvernul va trebui sa-si ajusteze in jos asteptarile de crestere a veniturilor bugetare construite pe ipoteza de crestere a PIB cu 2,5%. Dar va trebui reduse si cheltuielile.
PIB va fi revizuit cu aproape 50 mld. lei, pe fondul prognozelor care indica o contractie a economiei, de la 579 mld. lei la 531 mld. lei.
Potrivit declaratiilor presedintelui Traian Basescu, reducerile de cheltuieli nu vor afecta investitiile, ramanand astfel zona salariala si a cheltuielilor materiale ale institutiilor. In schimb, vor fi realocate sume suplimentare pentru imbunatatirea protectiei sociale.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO