Eveniment

Cum se duce lupta pe 15 ministere: „greii” din PD-L isi iau partea leului

Cum se duce lupta pe 15 ministere: „greii” din PD-L isi iau partea leului
17.12.2009, 23:18 16

UDMR, principalul aliat la guvernare al PD-L, va primi o pozitiede vicepremier pentru presedintele Marko Bela si trei ministere,cel mai probabil Sanatatea, Cultura si Mediul.

Dupa ce presedintele Traian Basescu l-a desemnat in functia depremier pe Emil Boc, principala preocupare este negociereafunctiilor de ministru si a unui program de catre partidele sigrupurile parlamentare care vor sustine noul Guvern.

Ecuatiaguvernamentala este in continuare complicata, in conditiile in carePD-L si UDMR isi disputa la sange ministere-cheie din Guvern, iarpretentiile grupului independentilor vor trebui satisfacute cu celputin un fotoliu in Guvern. Fostul ministru UDMR Laszlo Borbelyvrea sa revina in forta la Ministerul Dezvoltarii, pe care l-a maicondus in vremea guvernarii PNL, dar cum planul este ca acesta vafi unificat cu Turismul, atunci el va trebui sa se "bata" peaceasta pozitie cu cea mai influenta femeie a democrat-liberalilor,Elena Udrea. Desi Vasile Blaga nu o mai vrea pe Udrea in Guvern,potrivit unor surse PD-L, democrat-liberalii nu-l vor nici peBorbely, asa ca discutiile sunt extrem de incinse.

Blaga si-a asigurat Ministerul Administratiei si Internelor,Adriean Videanu ramane la Economie, iar Radu Berceanu laTransporturi. Berceanu ar putea prelua si Comunicatiile in viitorulGuvern, daca cele doua ministere vor fi unificate.

La Finante, actualul ministru Gheorghe Pogea nu mai aresustinerea pentru continuarea mandatului, fiind preferat LucianCroitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, al caruiGuvern a fost respins de Parlament in octombrie, insa el nu a spusinca "Da" solicitarii PD-L.

Cel mai probabil, fostul lider PSD Gabriel Oprea va fi rasplatitcu un post de ministru in guvernul Boc 3, pentru ca a reusit sa-iaduca, prin metoda racolarilor, majoritatea de care are nevoie casatreaca prin Guvern. El va primi conducerea Ministerului AparariiNationale, de unde va pleca Mihai Stanisoara, fostul consilier allui Traian Basescu.

Lista ministrilor, dar si sustinerea guvernului, este greu deanticipat, in conditiile in care cel putin un fost ministru PSD,Marian Sirbu de la Munca, a fost invitat sa faca parte din Guvern,iar fostul ministru al sanatatii Ionut Bazac (PSD) s-a interesat laPD-L de "conditii de angajare", spun surse democrat-liberale. Sarbua declarat pentru ZF ca ar dori sa faca parte din Guvern si caspera ca PSD sa ia o decizie "in interes national", lasandu-l saintre in Guvern.

Cu cine a avut Boc prima intalnire in al treileamandat

Emil Boc a avut ieri prima intrevedere din cel de-al treileamandat, cu presedintele Ford Europa - John Fleming, imediat dupanumirea sa ca premier, declarand ulterior ca pana la finalul anuluiGuvernul va acorda garantia de stat de 320 mil. euro, pentruimprumutul de 400 mil. euro pe care Ford urmeaza sa il contractezede la BEI in vederea continuarii investitiilor de la Craiova.

"Guvernul Romaniei a folosit si va folosi mecanismul acordariigarantiilor de stat ca o masura de sprijin pentru firmele romanestisi straine, fara nicio discriminare, in aceasta perioada in careeconomia are nevoie de sustinere", a declarat Emil Boc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO