Eveniment

Cum se lupta Guvernul Boc cu discursul de tip socialist al sefului FMI

Cum se lupta Guvernul Boc cu discursul de tip socialist al sefului FMI
23.05.2010, 23:44 18

Insa atentia Guvernului pare ca se concentreaza pe altceva: detrei zile cei mai importanti oameni din Executiv dau explicatiidespre termenii negocierilor incheiate cu FMI in urma cu treisaptamani, in conditiile in care seful Fondului Monetar,Dominique-Strauss Kahn, a declarat la un post francez deteleviziune ca a fost exclusiv decizia Guvernului roman de a taiasalariile bugetarilor cu 25% si pensiile cu 15%, in loc de a majorataxele, asa cum a propus misiunea institutiei financiare.

"Guvernul roman ne-a spus: Vom taia 20 - 25% din salariilefunctionarilor. Noi am spus nu, nu luati aceasta masura daca vretisa faceti economii, mariti impozitele si mai ales impozitele pentrucei mai bogati. Guvernul a spus nu, noi suntem cei care decidem", aspus directorul FMI la postul francez.

Oficialii romani, intre care premierul Emil Boc, ministrulfinantelor Sebastian Vladescu, consilierul prezidential SebastianLazaroiu, au afirmat ca reprezentantii Fondului au insistat pemajorarea taxelor si ca seful FMI, un fost ministru socialist aleconomiei, a facut aceste afirmatii pentru publicul francez, pentruca doreste sa intre in cursa prezidentiala din 2012 impotriva luiNicolas Sarkozy.

"Optiunea FMI a fost TVA de 24%, cota unica de 20% si reducereasalariilor cu 20%. Fata de aceasta optiune, am ales sa reducemcheltuielile bugetare fara a creste taxele, pentru ca o impozitaresuplimentara a mediului de afaceri ar afecta sansele de reluare acresterii", a spus Boc.

Imediat, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI pentru Romania, aprecizat intr-un comunicat ca printre masurile discutate s-anumarat trecerea la impozitarea progresiva a veniturilor, dar caFondul este de acord ca alegerea Guvernului de a se concentra pereduceri de cheltuieli va asigura incadrarea deficitului bugetar inlimite adecvate.

Ce are de facut Guvernul

In primul rand sa se miste repede. Oficialii de la PalatulVictoria trebuie sa treaca prin Parlament in trei saptamani unpachet de legi care prevede taierea salariilor si a pensiilor, inconditiile in care sindicatele ameninta cu greva generala,patronatele nu se hotarasc sa voteze pachetul in CES, iar opozitiaa anuntat ca va lupta pe viata si pe moarte pentru anularea acestorpropuneri, prin depunerea unei motiuni de cenzura si, in cele dinurma, prin contestarea la Curtea Constitutionala.

Daca modificarile legislative privind taierea cheltuielilor nuvor intra in vigoare pana la jumatatea lui iunie, cu cateva zileinaintea board-ului FMI din 28 iunie, atunci Romania nu va maiprimi transa a cincea din imprumutul acordat de institutia de laWashington, ceea ce inseamna ca nu vor mai fi bani de salarii si depensii. Cel putin asta sustine presedintele Traian Basescu, insaeste greu de crezut ca formatiunile de opozitie vor lasa calelibera Guvernului.

Procedura asumarii raspunderii presupune ca legile sunt adoptatein termen de trei zile de la citirea lor in plenul Parlamentuluidaca nu este depusa o motiune de cenzura. Motiunea trebuie cititain plen, apoi dezbatuta si votata. Acest pas poate dura minimumdoua saptamani, iar daca legile vor trece, iar opozitia gasesteargumente pentru care legile nu sunt constitutionale, atunci poateface o sesizare la Curtea Constitutionala. Curtea nu are un termenpentru a se pronunta asupra unei legi. Curtea poate admitesesizarea, ceea ce presupune ca modificarile gandite de Guvern inacest moment sunt nule, sau o poate respinge, ceea ce inseamna calegile merg la promulgare la presedinte.

Guvernul si presedintele nu au nicio garantie ca legile nu vorfi intoarse de Curte. In 2009, cele mai importante legi date deguvern au fost considerate neconstitutionale: legea privindinterzicerea cumulului pensiei cu salariul sau o lege care atacanumirile pe criterii politice la deconcentrate.

Pasii legislativi pentru taierea salariilor

  • Adoptarea unor modificari legislative in sedinta de guvern -posibil miercuri.
  • Trimiterea modificarilor la Parlament - dupa sedinta deguvern.
  • Dezbaterea legilor prin procedura asumarii raspunderiiGuvernului - dureaza cel putin o saptamana de la convocareaCamerelor.
  • Posibila depunere a motiunii de cenzura - dureaza inca osaptamana.
  • Posibila contestare la Curtea Constitutionala - judecatorii nuau un termen pentru a se pronunta pe valabilitatea modificarilorlegislative.
  • Promulgarea legilor - seful statului are la dispozitie 20 dezile pentru a promulga modificarile sau pentru a le intoarce laParlament pentru verificari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO