Eveniment

Cum se pregătesc administraţia, companiile mici şi instituţiile de învăţământ pentru ce este mai rău, înainte ca răul să lovească

Cum se pregătesc administraţia, companiile mici şi...

Autor: Miruna Diaconu , Mădălina Dediu Panaete

10.03.2020, 00:00 1106

Alerta de pe pieţe şi de pe bursă este dublată în aceste zile de teama populaţiei legată de extinderea epidemiei

♦ COVID-19, în vreme ce guvernul şi autorităţile medicale încearcă cele mai bune soluţii pentru etapa în care suntem, anticipând totodată o înrăutăţire a situaţiei ♦ Soluţia la îndemână şi deocamdată cel mai puţin costisitoare pare a fi izolarea decisă de administraţie: închideri de unităţi de învăţământ sau din administraţie, interzicerea adunărilor publice (deja de duminică sunt interzise întrunirile cu un număr mai mare de 1.000 de participanţi, pentru întrunirile mai mici fiind nevoie autorizaţie de la administraţia locală; spectacole anulate, întâlniri sportive fără spectatori).

 

Instituţiile statului îşi restrâng activitatea

►Trei persoane care lucrează la Guvernul României sunt suspecte de infectarea cu coronavirus. Premierul interimar Ludovic Orban a anunţat că are loc o anchetă epidemiologică la guvern, conform Mediafax. „Sunt câteva persoane, dintre care o persoană e persoană de servire, adică nu este angajat efectiv, lucrează la compania care asigură cateringul, şi mai sunt una-două persoane care sunt angajaţi la Secretariatul General al Guvernului“, a declarat Ludovic Orban, citat de Mediafax.

►Vizitarea Palatului Parlamentului va fi suspendată până pe 31 martie pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Alte măsuri vizează suspendarea programului de internship la Cameră şi alte programe de stagii parlamentare.

►Ministerul Justiţiei centralizează angajaţii care pot lucra de acasă pentru a limita răspândirea coronavirusului. La nivelul Ministerului Justiţiei şi al instituţiilor din subordine sau în coordonare se lucrează la un plan specific de continuitate, în situaţia indisponibilizării personalului într-un procent de 10%, 30% şi 50%. Acest plan ar fi pus în aplicare pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

 

Universităţile îşi suspendă cursurile

►Majoritatea universităţilor de medicină şi farmacie şi-au suspendat cursurile până pe 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat într-o conferinţă de presă că a interzis accesul în spitale al studenţilor pentru a proteja mai mult spitalul, cadrele medicale şi pacienţii.

►Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila îşi suspendă cursurile până la 31 martie. Consiliul de Administraţie al universităţii a decis suspendarea cursurilor, lucrărilor practice şi examenelor pentru studenţii universităţii până pe data pe 31 martie.

►Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi îşi suspendă cursurile pentru două zile, iar de miercuri studenţilor li se va preda online, urmând ca studenţii să folosească platforma de e-learning a instituţiei.

►Universitatea Lucian Blaga din Sibiu suspendă activităţile didactice şi de practică în spitalele din Sibiu pentru studenţii Facultăţii de Medicină până pe 31 martie.

►SNSPA a anunţat, luni, că suspendă toate cursurile şi activităţile în perioada 10-13 martie, urmând să fie apoi adoptată o decizie cu privire la modalitatea de desfăşurare a cursurilor de săptămâna viitoare.

 

Zborurile spre Italia sunt anulate, iar companiile aeriene încep să-şi reducă cursele spre România

 

♦ Roma şi Milano, cele mai importante oraşe din Italia, se aflau anul trecut în top destinaţii ca număr de pasageri de pe aeroportul Otopeni ♦ Doar din Bucureşti pe cele două rute şi retur călătoresc peste un milion de oameni anual, conform estimărilor ZF.

Toate zborurile din România spre Italia şi retur sunt anulate începând cu 9 martie şi până pe 31 martie în contextul răspândirii infecţiei cu virusul Covid-19, iar unele companii aeriene au redus frecvenţa zvorurilor spre destinaţii din România.

Italia este una dintre principalele destinaţii pentru companiile aeriene care activează în România, în condiţiile în care în peninsulă erau la 1 ianuarie 2017 (ultimele date de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe) peste 1,1 milioane de cetăţeni rezidenţi. În plus, Italia este una dintre cele mai importante destinaţii de vacanţă pentru români. De exemplu, Roma şi Milano se află în topul destinaţiilor de pe aeroportul Henri Coandă (Otopeni) ca număr de pasageri. Roma s-a aflat anul trecut pe locul cinci, coborând în 2019 trei poziţii faţă de 2018, arată datele de pe site-ul aeroportului. Anual, pe rutele Bucureşti-Roma şi Bucureşti-Milano (şi retur) se înregistrează peste un milion de pasageri, conform estimărilor ZF pe baza ultimelor date disponibile. Tarom, Wizz Air, Blue Air şi Ryanair sunt printre companiile aeriene afectate de decizia autorităţilor de a suspenda zborurile spre Italia.

Pasagerii care aveau bilete achiziţionate şi aveau ca dată de calătorie acest interval (09.03.2020 - 23.03.2020) vor putea să folosească contravaloarea acestora pentru a achiziţiona o altă călătorie cu compania noastră sau vor putea primi banii înapoi”, au anunţat reprezentanţii companiei de stat Tarom, care are de exemplu zboruri spre destinaţii precum Roma sau Torino. La rândul ei, compania Wizz Air a anunţat că va notifica prin e-mail clienţii că li se oferă reprogramarea gratuită, rambursarea completă a banilor sau rambursarea a 120% din tarifului iniţial sub formă de credit de companie. Şi clienţii Blue Air pot beneficia de rambursarea banilor pe biletele pentru cursele anulate.

Pe de altă parte, sunt companii aeriene care anulează zborurile spre România.

„Stimaţi pasageri, vă informăm că operatorul Austrian Airlines a anulat zborurile Iaşi – Viena şi Viena – Iaşi, operate în datele de 11 martie, 18 martie şi 25 martie”, a anunţat aeroportul din Iaşi.

În 2019, aeroporturile din ţară au fost tranzitate de peste 23 milioane de pasageri, cu peste 5% mai mult faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor transmise de Asociaţia Aeroporturilor din România (A.A.R.). Mădălina Panaete

Peste 1 milion de români lucrează în Italia şi ajung cel puţin o dată pe an pe aeroporturile sau la punctele vamale terestre ale României

 

Cum văd companiile mici evitarea crizei:

►Majoritatea companiilor din România nu au o strategie de risc pentru situaţii de urgenţă precum o epidemie cum este cea cu coronavirus şi sunt aşteptate consecinţe economice negative, arată rezultatele unui barometru efectuat de compania de consultanţă Frames, scrie Mediafax. Conform barometrului, 72% dintre investitori au declarat că nu au un plan de risc pentru o asemenea situaţie, în timp ce 11% au afirmat că au un plan de continuitate a afacerii.

►Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) cere o acţiune rapidă a instituţiilor statului pentru a evita criza economică. Ce vor IMM-urile, între altele:

1. Utilizarea de instrumente financiare pentru a asigura lichiditatea şi pentru a furniza capital de lucru prin utilizarea normelor existente privind ajutoarele de stat; 2. Alocarea de fonduri disponibile din cadrul financiar 2014-2020 către furnizarea de capital de lucru IMM-urilor;

3. Crearea de mecanisme care să ofere asistenţă IMM-urilor aflate în dificultate;

4. Orientarea bugetului României spre investiţii imediate în economie prin modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice pentru a da posibilitatea IMM-urilor de a avea acces mai facil; 5. Modificarea legislaţiei privind Codul muncii şi flexibilizarea cadrului legislativ: muncă temporară, work from home, telemuncă etc.; 6. Oferirea de facilităţi prin prelungirea termenelor cu plăţile impozitelor şi contribuţiilor sociale; 7. Operaţionalizarea de instrumente specifice domeniilor aflate în dificultate în acest moment: oferirea imediată a voucherelor de vacanţă sau subvenţii pentru plata salariilor în domeniul transporturilor.

 

Cum stă bugetul în opinia ministrului de finanţe, Florin Cîţu

►Florin Cîţu, ministrul interimar al finanţelor, a declarat că România dispune de resursele şi instrumentele fiscale şi monetare pentru a răspunde din punct de vedere economic crizei cauzate de epidemia cu coronavirus şi pentru a atenua posibilele efecte negative.

►Trebuie să vedem modul în care efectele economice, dacă vor fi, se vor transmite în România. Poate să fie pe partea de cerere, asta înseamnă consumatori, sau pe partea de ofertă, pe partea de producţie. Pe fiecare parte putem să răspundem, avem instrumente, politica fiscală şi politica monetară. Politica monetară acţionează mai bine pe partea de consum, de cerere, politica fiscală acţionează mai bine pe partea de ofertă. Avem resursele şi instrumentele pentru a răspunde oricând şi pentru a atenua posibilele efecte, dacă vor exista", a spus ministrul finanţelor publice, Florin Cîţu. Ministrul de resort susţine că nu ar trebui să existe probleme de finanţare anul acesta, dar în funcţie de cum vor evolua lucrurile, autorităţile au resursele şi instrumentele pentru a reacţiona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO