• Leu / EUR4.9449
  • Leu / GBP5.7845
  • Leu / USD4.8088
Eveniment

Cum se pregăteşte Germania pentru embargoul petrolier: Ţara a început să umple cel mai mare depozit de gaze din Europa de Vest

Cum se pregăteşte Germania pentru embargoul petrolier: Ţara a început să umple cel mai mare depozit de gaze din Europa de Vest

Autor: Dorin Oancea

06.05.2022, 08:25 42

Germania a început să umple uriaşa instalaţie de depozitare a gazelor de la Rehden, abandonată de compania rusă Gazprom, a declarat administratorul desemnat de stat al sitului, în timp ce cea mai mare economie europeană încearcă să se protejeze împotriva riscului de întrerupere a aprovizionării. 

Gazul rusesc este vital pentru Europa şi, în special, pentru Germania, scrie Reuters. Dar livrările au fost puse sub semnul întrebării de sancţiunile occidentale din cauza invaziei Moscovei în Ucraina şi de un termen limită iminent stabilit de Rusia pentru plăţile în ruble, pe care majoritatea cumpărătorilor le-au respins.

Luna trecută, Gazprom a renunţat la Gazprom Germania, inclusiv la cel mai mare depozit de gaze din Europa de Vest, la Rehden, din cauza deteriorării relaţiilor diplomatice.

"Începând de astăzi, sunt injectate volume mici", a declarat pentru Reuters Egbert Laege, administratorul numit de autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Germania pentru a gestiona temporar compania, în primul său interviu în această funcţie. "Lucrăm intens la soluţii pentru a ne asigura că o cantitate semnificativ mai mare de gaz poate intra în instalaţia de stocare".

Rehden poate stoca aproximativ 4 miliarde de metri cubi de gaz, dar a primit doar cantităţi mici iarna trecută. Laege a spus că este clar că trebuie să fie umplut pentru iarna viitoare.

În prezent, Rehden este plin cu doar 0,6%, cu mult sub media de 36% pentru instalaţiile de stocare a gazelor din Germania.

Autoritatea de reglementare a declarat că va controla Gazprom Germania până la 30 septembrie şi că are dreptul de a demite directori, de a angaja personal nou şi de a spune conducerii cum să procedeze. Nu a precizat ce se va întâmpla după această dată.

"Am făcut progrese bune în stabilizarea activităţilor grupului Gazprom Germania în vremuri nesigure", a declarat Laege, adăugând că se află în contact regulat cu Ministerul Economiei, cu autoritatea de reglementare a reţelelor din Germania şi cu partenerii de afaceri ai grupului.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9449
Diferență: 0,002
Ieri: 4.9448
Azi: 4.8088
Diferență: 1,5629
Ieri: 4.7348
Azi: 5.7845
Diferență: 0,7612
Ieri: 5.7408
Azi: 4.9770
Diferență: 0,8674
Ieri: 4.9342