Eveniment

Cum se simte în România impactul global al disponibilizărilor: industria auto, industria textilă, IT-ul şi centrele de servicii sunt vulnerabile

Industria IT a devenit brusc vulnerabilă, luând prin surprindere angajaţii care nu erau pregătiţi şi nici nu au experimentat în viaţa profesională schimbări similare, crede ea.

Industria IT a devenit brusc vulnerabilă, luând prin surprindere angajaţii care nu erau pregătiţi şi nici nu au experimentat în viaţa profesională schimbări similare, crede ea.

Autor: Ramona Cornea

30.09.2024, 08:00 3338

„Dacă în primă instanţă vedem efectele în industria prelucrătoare, este de aşteptat să existe transformări şi în domeniul serviciilor, inclusiv în centrele de servicii şi în piaţa IT, unde expansiunea AI va produce efecte considerabile chiar pe termen scurt şi mediu.”

La nivel global, 73% dintre liderii de HR iau în considerare sau efectuează disponibilizări în acest an, comparativ cu 77% în 2023, arată rezultatele unui studiu realizat de compania de outplacement LHH, furnizor de soluţii de HR, tranziţie în carieră şi dezvoltare profesională.

„Când ne-am uitat la anul trecut, am constatat că disponibilizările erau larg răspândite şi profunde. Aceste concedieri au fost adesea determinate de o serie de factori, dar conduse de angajările în exces din anii precedenţi, de nevoia de a reduce costurile şi de restructurare”, scrie raportul LHH.

La nivel global, 25% dintre liderii de resurse umane sunt îngrijoraţi de epuizarea angajaţilor rezultată din concedieri în 2024, comparativ cu 6% în 2023. Circa 31% dintre angajaţi iau în considerare schimbarea locului de muncă în următoarele 12 luni, comparativ cu 32% în 2023. Mai mult, 36% dintre angajaţi sunt îngrijoraţi că vor fi concediaţi de către actualul angajator, aceeaşi valoare ca în 2023.

Pe piaţa locală, efectele mişcărilor de la nivel global au început să se vadă de anul trecut, iar din 2024 au început să fie şi mai evidente.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro