Eveniment

Cum stau şi alţii: România are o datorie publică sub media europeană ca pondere în PIB, dar are una dintre cele mai rapide creşteri

Cum stau şi alţii: România are o datorie publică sub...

Autor: Răzvan Botea

24.07.2024, 10:30 3311

Este un nivel sub media europeană, dar creşte mai repede decât în alte state Spre exemplu, Grecia Italia, Franţa, Spania, Belgia şi Portugalia au datorii mai mari decât PIB-ul Pe de altă parte, Bulgaria, cea mai săracă ţară a Uniunii Europene şi Luxemburgul, cea mai bogată ţară europeană, au datorii publice de sub 30% din PIB.

Şase ţări din Uniunea Europeană au datoria publică mai mare decât economia lor măsurată ca Produs Intern Brut (PIB): Grecia Italia, Franţa, Spania, Belgia şi Portugalia. Toate cele şase ţări au fost între cele 12 ţări care, în 1992, semnau tratatul de la Maastricht, considerat baza Uniunii Europene de astăzi, care conţinea prevederea că un stat membru trebuie să îşi ţină datoria publică la sub 60% din PIB. Pe de altă parte, este drept că ţările amintite au, în general, venituri de peste 40% din PIB anual, faţă de 27% din PIB, cât are România.

Între economişti sunt dispute despre care este nivelul optim al datoriei în PIB, dar majoritatea cifrelor sunt 40-60% din PIB, în funcţie de economie. Alţi economişti nu dau cifre şi vorbesc de capacitatea de ram­bur­sare a da­toriei unui stat şi dau exem­plul Japoniei, care are o datorie de 260% din PIB, dar economia, care este a treia cea mai mare din lume, face faţă datoriei şi cele trei mari agenţii de rating păstrează un rating A+ pentru Japonia, adică pe o treaptă superioară recomandată investiţiilor. Spre comparaţie, România, cu o datorie publică de 52% din PIB, are un rating BBB-, adică ultima treaptă recomandată investiţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels