Eveniment

Cum va arăta următoarea criză: Aprovizionarea şi costul alimentelor vor exploda din cauza războiului din Ucraina

Cum va arăta următoarea criză: Aprovizionarea şi...

Autor: Dorin Oancea

07.03.2022, 08:34 841

Şeful uneia dintre cele mai mari companii de îngrăşăminte din lume a declarat că războiul din Ucraina va produce un şoc în ceea ce priveşte aprovizionarea şi costul alimentelor la nivel mondial, scrie BBC. 

Yara International, care operează în peste 60 de ţări, cumpără cantităţi considerabile de materii prime din Rusia.

Preţurile îngrăşămintelor erau deja ridicate din cauza creşterii preţurilor en-gros la gaze.

Şeful Yara, Svein Tore Holsether, a avertizat că situaţia ar putea deveni şi mai dificilă. "Lucrurile se schimbă de la o oră la alta", a declarat acesta pentru BBC. "Eram deja într-o situaţie dificilă înainte de război... iar acum este o perturbare suplimentară a lanţurilor de aprovizionare şi ne apropiem de cea mai importantă parte a acestui sezon pentru emisfera nordică, unde o mulţime de îngrăşăminte trebuie să se deplaseze şi este foarte probabil ca acest lucru să fie afectat."

Rusia şi Ucraina sunt unii dintre cei mai mari producători de produse agricole şi alimentare la nivel mondial.

Rusia produce, de asemenea, cantităţi enorme de nutrienţi, cum ar fi potasiul şi fosfatul - ingrediente-cheie în îngrăşăminte, care permit plantelor şi culturilor să crească.

"Jumătate din populaţia lumii se hrăneşte ca urmare a îngrăşămintelor... iar dacă acestea sunt eliminate de pe câmp pentru unele culturi, [randamentul] va scădea cu 50%", a declarat Holsether.

Compania sa a fost deja afectată de conflict, după ce o rachetă a lovit biroul Yara din Kiev. Cei 11 angajaţi nu au fost răniţi.

Compania cu sediul în Norvegia nu este afectată direct de sancţiunile împotriva Rusiei, dar trebuie să facă faţă consecinţelor. Încercarea de a asigura livrările a devenit mai dificilă din cauza perturbărilor din industria navală.

La doar câteva ore după ce Holsether a vorbit cu BBC, guvernul rus a cerut producătorilor săi să oprească exporturile de îngrăşăminte.

El a subliniat că aproximativ un sfert din nutrienţii cheie utilizaţi în producţia alimentară europeană provin din Rusia.

Analiştii au avertizat, de asemenea, că această măsură ar însemna costuri mai mari pentru agricultori şi randamente mai mici ale culturilor. Acest lucru s-ar putea reflecta în costuri şi mai mari pentru alimente.

Cantităţi uriaşe de gaze naturale sunt necesare pentru a produce amoniac, ingredientul cheie al îngrăşămintelor cu azot. Yara International se bazează pe cantităţi mari de gaz rusesc pentru uzinele sale europene.

Anul trecut, compania a fost nevoită să suspende temporar producţia a aproximativ 40% din capacitatea sa din Europa din cauza creşterii preţurilor la gazul en-gros. Alţi producători au redus, de asemenea, livrările.

În combinaţie cu creşterea tarifelor de transport maritim, sancţiunile impuse Belarusului (un alt furnizor important de materii prime) şi condiţiile meteorologice extreme - toate acestea au dus la o mare creştere a preţurilor la îngrăşăminte anul trecut, care s-a adăugat la creşterea preţurilor la alimente.

Schimbările climatice şi creşterea populaţiei se adăugau deja la provocările cu care se confruntă sistemul global de producţie alimentară - toate acestea înainte de a începe pandemia.

Directorul executiv al Yara International descrie războiul ca fiind "o catastrofă peste catastrofă", subliniind cât de vulnerabil la şocuri este acum lanţul global de aprovizionare cu alimente.

"Trebuie să ţinem cont de faptul că, în ultimii doi ani, a crescut cu 500 de milioane numărul persoanelor care merg la culcare flămânzi... aşa că este foarte îngrijorător."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO