Eveniment

Cum văd avocaţii evoluţia afacerilor după doi ani cu scăderi: creşteri între 0% şi 45%

Cum văd avocaţii evoluţia afacerilor după doi ani cu scăderi: creşteri între 0% şi 45%

Autor: Cristi Moga

22.05.2011, 10:03 514

După doi ani în care puţine case de avocatură au reuşit să semenţină pe creştere, în 2011 toate firmele care au oferitinformaţii cu privire la evoluţia cifrei de afaceri mizează celpuţin pe stagnare, reiese din datele strânse în cea de-a treiaediţie a Anuarului Caselor de Avocatură.

Anul 2011 pare a fi al revenirii pe creştere pentru majoritateacaselor de avocatură de pe piaţa locală, în condiţiile în care petimp de recesiune puţine au fost firmele care au găsit resursele săcompenseze scăderea onorariilor cu un volum mai ridicat de orelucrate, care să le asigure continuarea creşterii.

Dintre firmele care au răspuns solicitării cu privire laevoluţia cifrei de afaceri pentru acest an, cele mai "pesimiste"estimările au avocaţii de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi Leaua& Asociaţii, care nu şi-au bugetat creştere, în timp ce lapolul opus sunt firmele Biriş Goran şi Vilău & Mitel, careţintesc o creştere de până la 45%, respectiv 35% a veniturilor.

"Pentru noi ar fi un rezultat foarte bun dacă ne-am puteamenţine la nivelul lui 2010. Date fiind condiţiile economice şiritmul încă lent în care economia îşi revine, nu putem bugeta ocreştere a veniturilor în 2011", spun avocaţii de la Ţuca Zbârcea& Asociaţ ii.

Pe de altă parte, Crenguţa Leaua vorbeşte despre "consolidare",după un an 2010 în care veniturile firmei aproape s-au dublat.

Nu toţi au scăzut

Criza s-a resimţit diferit în rândul caselor de avocatură.Astfel, în timp ce unii jucători s-au menţinut pe plus, majoritateafirmelor au avut de suferit.

"Estimăm între 2,8 şi 3,5 milioane de euro, în funcţie deîncasarea sau nu a unor onorarii de succes", spun reprezentanţiiBiriş Goran, firmă care în doi ani de criză a pierdut 40% dinvenituri.

Pe de altă parte, firmele NNDKP, Popovici Niţu & Asociaţii,Boştină sau Schoenherr şi Asociaţii intră în categoria"conservatorilor", după ce şi-au bugetat o creştere de maximum 10%pentru acest an.

Aceste firme au ajuns la un nivel de la care nu pot înregistravariaţii semnificative în lipsa unor modificări majore la nivel deechipă.

Pe de altă parte, şi Gheorghe Muşat, fondatorul casei deavocatură Muşat & Asociaţii, declara recent pentru ZF că firmape care o conduce a înregistrat o creştere de 15-20% a încasărilorîn primele patru luni ale anului şi spera ca trendul să se menţinăpe tot parcursul anului.

Revigorare în fuziuni şi achiziţii şi real estate

Avocaţii au început să simtă o uşoară revenire a domeniilor defuziuni şi achiziţii şi imobiliare, în timp ce dosarele derestructurare, energia sau litigiile continuă să genereze unprocent important din încasări.

De efectele crizei nu au scăpat nici avocaţii străini. Astfel,austriecii de la Wolf Theiss, după ce au avut în 2009 şi 2010 doiani de scădere, au început acest an "în trombă" şi estimează ocreştere a veniturilor de cel puţin 30% în acest an.

Piaţa avocaturii este dominată de 30-35 de case de avocaturămedii şi mari, dintre care 10 sunt străine, firme care încaseazăanual circa 150 de milioane de euro dintr-o piaţă evaluată la 200de milioane de euro. Cei mai mari jucători sunt firmele ŢucaZbârcea & Asociaţii, NNDKP (Nestor), Muşat & Asociaţii,Boştină şi Popovici Niţu, cele cinci case de avocatură localăînregistrând pe parcursul anului trecut venituri cumulate de 65 demilioane de euro cu circa 400 de avocaţi, respectiv oproductivitate medie de peste 160.000 de euro per avocat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO