• Leu / EUR4.9454
  • Leu / GBP5.7743
  • Leu / USD4.8344
Eveniment

Cum vede noul presedinte al PSD relansarea economiei: Desfiintarea cotei unice si mentinerea joburilor de la stat. Cum comentati?

Cum vede noul presedinte al PSD relansarea economiei: Desfiintarea cotei unice si mentinerea joburilor de la stat. Cum comentati?
09.03.2010, 23:05 162

Noul presedinte al PSD, Victor Ponta, considera ca introducereacotei unice de impozitare de 16% de catre guvernarea liberala afost una din cele mai grave erori economice, pentru ca a maritprapastia dintre bogati si saraci.

Ponta spune ca va pleda pentru desfiintarea cotei unice,anuntand ca partidul sau va sustine impozitarea progresiva sipentru pensiile mari. Este pentru prima data cand un nou presedintePSD a vorbit despre viziunea sa economica, care se dovedeste multmai de stanga decat ceea ce au sustinut social-democratii siliderul lor Mircea Geoana anul trecut, cand a fost an electoral sialegeri prezidentiale.

Ponta a apreciat ca principala masura pentru reducerea somajuluieste mentinerea angajatilor in posturi de la stat si nu concedierealor masiva, asa cum doreste premierul Emil Boc.

"Domnul Emil Boc este croitorasul care vine tot timpul si maitaie 10.000 locuri de munca, 20.000, 30.000. Este oiresponsabilitate si o crima. Pentru noi, cel mai important lucru -ca de-aia suntem partid social-democrat - este un loc de munca. Unloc de munca e sfant. Cum il tinem, ca-i salariul mai mic, ca nu-imai dam bonusuri pe care altfel le iau sefii de la domnul AdrieanVideanu(...) si taiem din alte zone a cheltuielilor bugetare nu dela cheltuielile de personal, asta e optiunea noastra si pentru astao sa ne batem", a spus Ponta luni seara in timpul unei emisiunitelevizate.

Pe langa mentinerea locurilor de munca la stat si desfiintareacotei unice, presedintele PSD a mai vorbit si despre impozitareaprogresiva a pensiilor (taxarea cu 70% a pensiilor de peste 200mil. lei, a dat Ponta exemplu), insistand ca uniformizarea acestorvenituri in functie de contributii, asa cum este prevazut, este o"aberatie".

In prezent, pensiile mai mici de 1.000 de lei nu suntimpozitate, iar ceea ce depaseste acest plafon este taxat cu16%.

"Incepem deodata si recalculam, facem 1.000 de legi care dupaaia s-a vazut ca sunt proaste cand le pui in aplicare, cand e multmai simplu (...) impozit diferentiat. Cine are pensie 200 demilioane, o sa plateasca 70% impozit. (...) Deci sa dai afaraoameni mi se pare o crima si nu vom fi de acord cu asta, sapastrezi fictiunea numita cota unica care de fapt in ultimii ani adus si la cresterea aparatului bugetar, si la polarizarea astauriasa."

De o impozitare foarte mare a veniturilor a vorbit in urma cuceva vreme si fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu, elapreciind ca veniturile de peste 10.000 de euro ar trebui taxate cu80%.

Ponta a mai spus ca nu este de acord cu majorarea TVA, o masuracare a fost luata in calcul la Cotroceni, la finele anului trecut,ca masura pentru cresterea veniturilor bugetare.

Ce spun economistii

Liviu Voinea - un economist apropiat de PSD - a fost, de altfel,numit in CA al Eximbank din partea acestui partid - este unadversar al cotei unice de impozitare si sustine ca solutia pentruiesirea din criza nu este neaparat doar revenirea la impozitareaprogresiva, dar si alte masuri de deductibilitate pe scara larga acheltuielilor cu sanatatea si educatia. "Scopul nu este caimpozitarea progresiva sa aduca mai multe venituri la buget, ci sadistribuie resursele mai bine."

Voinea afirma ca ideea de a nu reduce masiv din posturile de lastat este buna, pentru ca salariile acestor angajati se regasesc inconsum, iar Guvernul ar trebui sa-si restructureze cheltuielile inceea ce priveste achizitia de bunuri si servicii.

Pe de alta parte, analistul financiar Dragos Cabat sustine camentinerea acestor locuri de munca este o politica antieconomica,pentru ca nu va aduce cresterea calitatii serviciilor publice si vaspori coruptia.

"Cat despre revenirea la impozitarea progresiva pot sa va spunca intr-o democratie ca a noastra orice masura care vizeazamajorarea taxelor este proasta. Cu cat sistemul este mai simplu sitransparent, cu atat se reduce coruptia si evaziunea fiscala, iarrevenirea la impozitarea progresiva nu ar face decat sa complicelucrurile", a spus Cabat.

El considera ca impozitarea progresiva a pensiilor e o"stupizenie", pentru ca ar insemna ca "taxa suplimentara o platestetot statul dupa care apoi si-o baga in buzunar", iar solutia ar firevizuirea sistemului de pensii.

Planul lui Victor Ponta

  • Desfiintarea cotei unice
  • Impozitarea progresiva a pensiilor
  • Reducerea somajului prin mentinerea locurilor de munca prostplatite de la stat
  • Mentinerea cotei TVA de 19%
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9454
Diferență: 0,0101
Ieri: 4.9449
Azi: 4.8344
Diferență: 0,5324
Ieri: 4.8088
Azi: 5.7743
Diferență: -0,1763
Ieri: 5.7845
Azi: 4.9860
Diferență: 0,1808
Ieri: 4.9770