Eveniment

Curba infectărilor arată că relaxarea s-a făcut prea devreme. Şeful secţiei de boli infecţioase Victor Babeş din Timişoara: „Dacă nu se iau nişte măsuri foarte rapide şi stricte, vom asista în continuare la creşterea numărului de cazuri“

Virgil Musta, şeful secţiei de boli infecţioase Victor Babeş din Timişoara: Închiderea localităţilor este o soluţie pentru localităţi mai mici. În cele mai mari trebuie identificate focarele şi izolate pentru că altfel se extind.

Virgil Musta, şeful secţiei de boli infecţioase Victor Babeş din Timişoara: Închiderea localităţilor este o soluţie pentru localităţi mai mici. În cele mai mari trebuie identificate focarele şi izolate pentru că altfel se extind.

Autor: Georgiana Mihalache

24.07.2020, 09:30 3056

În ultimele trei zile numărul îmbolnăvirilor cu coronavirus a mers din record în record ♦ Cazurile noi trec zilnic de 1.000 de pacienţi şi trendul este crescător ♦ Pentru a stabiliza situaţia infectărilor, măsurile luate de autorităţi trebuie să fie „rapide şi ferme“, spune medicul Virgil Musta, şeful secţiei de boli infecţioase Victor Babeş din Timişoara.

Situaţia cazurilor cu coronavirus nou anunţate zilnic creşte într-un ritm accelerat, după ce doar în ultimele două zile autorităţile au depistat 2.200 de noi cazuri de îmbolnăvire. Focarele se extind fără a putea fi controlate, iar soluţiile pentru a limita răspândirea virusului sunt restricţiile de circulaţie şi de adunare a persoanelor. Două astfel de restricţii au fost date în două localităţi din Prahova, respectiv Giurgiu, unde s-a luat măsura de carantinare a acestor zone, după ce mai mulţi localnici au fost depistaţi cu virusul. Locuitorii din zonele în care este impusă carantina trebuie să poarte măşti în aer liber şi să aibă un motiv justificat pentru a părăsi localitatea. Iar situaţia s-ar putea repeta în mai multe localităţi mici din ţară, în funcţie de evoluţia focarelor.

„Închiderea localităţilor este o soluţie pentru localităţi mai mici. În cele mai mari trebuie identificate focarele şi izolate pentru că altfel se extind. Dacă  acum distribuţia focarelor este uniformă, dacă nu se iau măsuri rapide, aceste focare se vor propaga şi în zone în care este  cât de cât linişte şi vom avea o problemă majoră”, a spus pentru ZF medicul Virgil Musta, şeful secţiei de boli infecţioase Victor Babeş din Timişoara. El a precizat că relaxarea din ultima perioadă şi nerespectarea regulilor de igienă şi protecţie au adus numărul de infectări la peste 1.000 de cazuri zilnice.

„Cred că toate aceste elemente au dus la numărul mare de cazuri şi situaţia dificilă este că acest număr mare creşte exponenţial. Dacă nu se iau nişte măsuri foarte rapide şi poate nepopulare, foarte stricte, vom asista în continuare la creşterea numărului de cazuri. Va trebui să izolăm toate focarele, să nu mai permitem să existe activităţi care din păcate sunt focar de infecţie şi în continuare să explicăm oamenilor importanţa de a fi responsabili, a respecta regulile”, a spus Virgil Musta. În total, doar ieri au fost 1.112 pacienţi nou confirmaţi cu virusul, cel mai mare nivel de la debutul pandemiei în România, după ce în ziua anterioară România a sărit de pragul de 1.000 de infectări în 24 de ore.

„Numărul mare de cazuri este din cauza pe de-o parte a relaxării, din faptul că oamenii nu mai respectă cere trei reguli de aur pentru prevenirea îmbolnăvirilor, şi anume distanţarea socială, purtarea măştii şi igiena personală. Motivele sunt din cauza relaxării, dar şi din cauza acestor trenduri care au bulversat societatea. Lumea a început să nu mai creadă în existenţa virusului, în severitatea bolii”, a mai precizat medicul. Situaţia este critică şi în secţiile de terapie intensivă, unde sunt 285 de bolnavi. 

Tratarea şi recuperarea acestor pacienţi este dificilă şi pe termen lung, astfel că o posibilă creştere necontrolată a numărului de cazuri, cum a fost în ultima săptămână, pune presiune în special pe secţiile unde sunt internaţi bolnavii cu probleme grave. „Situaţia la terapie intensivă este critică şi acolo de fapt este problema majoră pentru că dacă o formă uşoară se mai poate izola la domiciliu, poate trata, formele critice şi severe nu pot fi internate decât în spital şi în zone unde există oxigen, echipamente specializate şi nu sunt atât de multe încât să facă faţă tuturor cazurilor”, a precizat medicul Virgil Musta. Numărul testelor efectuate la cerere din totalul de probe prelucrate în ultimele 24 de ore a fost de 8.107 teste, informează autorităţile, fiind pentru prima data când oferă astfel de cifre de la debutul pandemiei. În total, peste 20.000 de teste au fost prelucrate în ultimele 24 de ore, aproape de nivelul maximum atins ziua anterioară, de 24.000 de teste.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO